Καλές Θάλασσες Αντώνης Καραγιαννάκης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Γιώργος Ασδέρης στις «Καλές Θάλασσες – Βάρδια Σαββάτου» | 16.12.2023

Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2023, καλεσμένος στη Φωνή της Ελλαδας, στην εκπομπή του Αντώνη Καραγιαννάκη, «Καλές Θάλασσες – Βάρδια Σαββάτου» ήταν ο Γιώργος Ασδέρης, πρώην διπλωμάτης, ερευνητής και μέλος του Συλλόγου Φίλων του ιστορικού πλοίου «Κύκνος».

Ο Γιώργος Ασδέρης σπούδασε και εργάστηκε στην Ιταλία, βίωσε έντονα το δικό του πολιτισμικό σοκ και μετά υπηρέτησε ως διπλωμάτης, με υπηρεσία σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Νοτίου Αμερικής, εκθειάζοντας το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο των Ελλήνων που έφυγαν και ξεχώρισαν.

Φέτος συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από το πρώτο δρομολόγιο του «Κύκνος» στις ελληνικές θάλασσες και περίπου πενήντα χρόνια από την απόσυρσή του. Τον Μάιο του 1947, τα αδέλφια Κολοκοτρώνη με την εταιρεία τους «Σαρωνικός Α.Ε.», αγόρασαν το πλοίο και το δρομολόγησαν για μια λαμπρή και ένδοξη πορεία. Ο Όμηρος Κολοκοτρώνης το δρομολόγησε για Χαλκίδα, Αιδηψό, Βόλο, Λίμνη και Ωραιούς, καθώς ήθελε να φτάνει νωρίτερα στον Βόλο, αφού ήταν παντρεμένος με Βολιώτισσα και η οδική επικοινωνία ήταν αρκετά δύσκολη.

Ο Γιώργος Ασδέρης μεταφέρει στις ακροάτριες και τους ακροατές ωραίες παιδικές αναμνήσεις από το λιμάνι του Βόλου, το 1956-57, όταν ερχόταν το πλοίο-στολίδι «Κύκνος» και σφύριζε, τόσο ωραία και δυνατά που έτρεχαν όλοι, μικροί και μεγάλοι, για να το θαυμάσουν. Ήταν μια διέξοδος και μια δυνατότητα επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, εκείνα τα δύσκολα χρόνια.

Επιμέλεια-παρουσίαση: Αντώνης Καραγιαννάκης

σχετικα ondemand