Infinitely Curious Κατερίνα Μπατζάκη
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Infinitely Curious: Food for the Soul at Cooking With Refugees’ Festival | 25.06.2023

Το φαγητό είναι γλώσσα διεθνής που ταξιδεύει ανα τους αιώνες.
Εξελίσσεται μέσα στο χρόνο και επηρεάζεται από έθιμα, πολιτισμούς και παραδόσεις.
Ανεξάρτητα από το πόσο απέχουν μεταξύ τους οι χώρες χιλιομετρικά, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Όλοι οι λαοί μοιράζονται την ίδια αγάπη και πάθος για το φαγητό με πολλές ομοιότητες.
Μελιτζανοσαλάτα στα ελληνικά ή baba ganoush στα συριακά.
Ουκρανικό Varenyky με γέμιση πατάτα ή βαρενικα (γνωστά στην Ελλάδα ως ραβιόλια με τυρί από τον Πόντο).
Μπολάνι γεμιστό ψωμί πατάτας από το Αφγανιστάν ή Shaitia από τη Λακωνία (Μάνη-Ελλάδα), δηλαδή χορτόπιτες με μάραθο και πράσο, και κοτόπουλο DG από το Cameron ή την πιο κοντινή στην ελληνική εκδοχή (κοκκινιστικό κοτόπουλο) δυστυχώς χωρίς το plant, όχι ακόμα για την ώρα τουλάχιστον (μοιάζει με μπανάνα αλλά δεν είναι) .
Αυτές είναι μερικές από τις συνταγές σεφ από τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία και το Καμερούν μαγείρεψαν μαζί με Έλληνες σεφ από τέσσερα εστιατόρια στην Αθήνα για να γιορτάσουν την πέμπτη χρονιά του Φεστιβάλ Μαγειρικής #WithRefugees στην πόλη της Αθήνας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, οι εν λόγω Έλληνες και πρόσφυγες σεφ συνεργάστηκαν για να σερβίρουν αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από το πάθος τους για το φαγητό, σε ένα ειδικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και συνεργάτες. Την Κυριακή 25 Ιουνίου 2023 στο Πρόγραμμα Infinitely Curious αυτής της εβδομάδας της ΕΡΤ και της Φωνής της Ελλάδας ακούσατε, πώς η Roya Saifi από το Αφγανιστάν και οι Ελληνίδες σεφ Ηλέκτρα Ρήγου και Ελένη Σαράντη ενώνουν την αγάπη τους για το φαγητό και συνδυάζουν γεύσεις από την πατρίδα της Ρόγιας με την ελληνική κουζίνα του εστιατορίου τους Lost Athens στο Παγκρατι. Στο εστιατόριο Στοά Κεραμεικός μάθετε πώς η Ελληνίδα σεφ Γωγώ Δελογιάννη και ο Σύριος σεφ Adel Boshi παντρεύουν με γούστο δύο πολιτισμούς που έχουν τόσα κοινά. Μάθαμε πώς το παραδοσιακό ουκρανικό Varenyky της Μαρίας Μπορυσένκο και το αγαπημένο της Kiev Cake συνδυάζονται με τις γεύσεις του σεφ Κώστα Λύκουρα στο εστιατόριο Sxedia και πώς στο εστιατόριο νέας γενιάς fast food Lotza της γειτονιάς στα Εξάρχεια, η Diane Priscille Ndzouatchoua από το Καμερούν δοκιμάζει τη σπιτική της συνταγή του διάσημου κοτόπουλου του τόπου της Poulet DG μαζί με ένα μείγμα από συγκινητικές γεύσεις από την Ελληνίδα σεφ Αγάπη Μιχελή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων είναι μια διεθνής ημέρα που έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη για να τιμήσει τους πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. Πέφτει κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου και γιορτάζει τη δύναμη και το θάρρος των ανθρώπων εκείνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να ξεφύγουν από συγκρούσεις ή διώξεις και σε αυτήν την περίπτωση τέσσερις από αυτούς τους ανθρώπους κατάφεραν να μείνουν στην Ελλάδα και να διαπρέψουν. Μάθετε από το μέλος της Μονάδας Επικοινωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Εύα Σαββοπούλου, πώς αυτή η συνέργεια αποδείχτηκε τόσο γόνιμη και δημιουργική.