Infinitely Curious Κατερίνα Μπατζάκη
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Infinitely Curious: Malvasia Wine Festival | 04.06.2023

Malvasia. Ένα κρασί μοναδικό για το παρελθόν του και ξεχωριστό για τις ρίζες του. Στους αμπελώνες των πλαγιών του Πάρνωνα (Μαλεβού) καλλιεργούνταν μια ποικιλία ντόπιων σταφυλιών, από τα οποία παραγόταν ένα γλυκό λιαστό κρασί πριν από τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονενβασία. Μετά την κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Τούρκους και την καταστροφή των αμπελώνων της, το ταξίδι της Malvasia συνεχίστηκε από την Ενετοκρατούμενη Κρήτη μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα. Όσο κράτησε ο κανόνας, ταξίδεψε σε όλες τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης. Εξήχθη σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, φτάνοντας στις πιο απαιτητικές αγορές της Ευρώπης. Η φήμη της Malvasia αποτελεί σημείο αναφοράς από σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και της τέχνης. Στο έργο «Ριχάρδος ο Τρίτος» (1595) του Ουίλιαμ Σαίξπηρ ο δούκας του Κλάρενς δολοφονείται και πνίγεται «σε ένα βαρέλι της Μαλβάζια» ( Μάλμσεϊ στα αγγλικά). Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είχε τον δικό του μικρό αμπελώνα Malvasia στο Μιλάνο, ο νομπελίστας συγγραφέας Thomas Mann στο έργο “Buddenbrooks” φέρνει δύο μπουκάλια Malvasia από το κελάρι, ο Martin Luther, ο Alexandre Dumas, ο Guy de Maupasant αναφέρονται συχνά στη Malvasia. Ο Garibaldi καλλιεργούσε τα σταφύλια της Malvasia στο Carpera της Σαρδηνίας, ενώ ο συνθέτης Giuseppe Verdi ήταν καλός φίλος του κρασιού αυτού.
Την Κυριακή στις 11 π.μ. στην εκπομπή “Infinitely Curious” αυτής της εβδομάδας ακούσατε τον καλλιτεχνικό διευθυντή του πρώτου διεθνούς Malvasia Festival Σωτήρη Μπόλη και την οινολόγο του κρασιού Malvasia Μαριαλένα Τσιμπίδη και να μάθετε πώς ένα κρασί μπορεί να ταξιδέψει τόσο μακριά και για τόσους αιώνες, να παραμείνει δημοφιλές και διάσημο και τελικα να επιστρέψει στην πατρίδα του, την Μονεμβασιά.