Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Στύλιος: ‘Ερχονται ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για το κτηματολόγιο μίλησε στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας ο κ. Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για θέματα κτηματολογίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση έως τις 17 Ιουλίου.

Τα βασικά σημεία απο τη τοποθέτηση του υφυπουργού στα ερωτήματα που του τέθηκαν είναι τα εξής:

-Θα γίνεται μεταβίβαση ακινήτου στο γραφείο του συμβολαιογράφου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς την κατάθεση των 17 δικαιολογητικών σε έντυπη μορφή που χρειάζονταν ως σήμερα. Θα υπάρξει ψηφιοποίηση των πιστοποιητικών και θα χορηγούνται ηλεκτρονικά, μέσα από ένα εκτεταμένο πλαίσιο διασυνδέσεων μεταξύ των μητρώων του Δημοσίου, π.χ. ΑΑΔΕ, e-ΕΦΚΑ, Ελληνικό Κτηματολόγιο κ.τ.λ.

– Θα επιτραπούν αγοραπωλησίες ακινήτων που δεν έχουν ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς με τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να ενημερώνονται έγκαιρα για τις εκκρεμότητες. Στο κτηματολογικό φύλλο κάθε ακινήτου θα αναγράφονται οι εκκρεμότητες ως προς τα δικαιώματα.

–Αν μια έκταση διεκδικείται και από το Δημόσιο, η απόδειξη θα βαρύνει το τελευταίο και όχι τον πολίτη. Δίνεται προθεσμία 60 ημερών στο Δημόσιο για πλήρη αιτιολογία αλλιώς η διαδικασία θα προχωρά. Το Δημόσιο θα μπορεί να επανέλθει δικαστικά αργότερα, πέραν της προθεσμίας.

– Η κτηματογράφηση καλύπτει σήμερα το 33% της επικράτειας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το υπόλοιπο 60% . Η κυβέρνηση έχει βάλλει στόχο να φθάσει το 90% εντός διετίας. Η κτηματογράφηση μιας περιοχής θα κηρύσσεται ουσιαστικά περαιωμένη, καθώς τα ακίνητα θα καταχωρούνται μετά την ανάρτηση, ανεξαρτήτως εάν έχει εκδικαστεί το σύνολο των αιτήσεων και των αντίθετων απόψεων. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, μόνο στο 2% υπήρχαν διορθώσεις και προσφυγές. Κοστίζει ο χρόνος που απαιτείται και οι δικάσιμες και επομένως θα προχωρήσει άμεσα το 98% που δεν έχει τέτοια προβλήματα.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δημ. Κοντογιάννης , Πέτρος Δίπλας

Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Πετρούλια

Δημοσιογραφική υποστήριξη: Μαρία Καραγιαννάκη>

Ηχολήπτης: Βασίλης Κατσαρός

σχετικα podcasts