Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Στάθης Γιαννίκος: Πως η Ελλάδα έχασε την Ρωσία

Ιστορική αναδρομή σε γεγονότα των περασμένων δεκαετιών με σημείο αναφοράς την σχέση της Ελλάδας με την Ρωσία και την πρώην Σοβιετική ‘Ενωση έκανε ο Στάθης Γιαννίκος, πρόεδρος του αυτόνομου, ελληνικού Ινστιτούτου Πούσκιν στην Αθήνα στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Γιαννίκος αναφέρθηκε στη μεγάλη ευκαιρία που έχασε η Ελλάδα να ασκεί αυξημένη επιρροή στη Ρωσία όταν ο πατέρας του, Γιάννης Γιαννίκος, αγόρασε την μεγαλύτερη εφημερίδα Πράβδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και την ίδρυση του Ινστιτούτου Αθηνά στη Μόσχα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από Ρώσους που η Ελλάδα ουσιαστικά έκλεισε επειδή ήταν ιδιωτικό. Ο ίδιος στάθηκε στη πρωτοφανή απόφαση του τότε προέδρου της Ρωσίας κ. Γέλτσιν να αλλάξει την αρχική απόφαση της χώρας του με την οποία αναγνώριζε την ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία κατόπιν παρέμβασης του πατέρα του με την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και του τότε προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο κ. Γιαννίκος αναφέρθηκε στη μετανάστευση πολιτικών προσφύγων και ατόμων ελληνικής καταγωγής και μη απο την Ρωσία από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τα τέλη του, τον ρόλο του ελληνικού Ινστιτούτου Πούσκιν που έχει σύμβαση με το Ινστιτούτο Πούσκιν για την διάδοση της ρωσικής γλώσσας και κουλτούρας στη Μόσχα, την ιστορία του Πούσκιν και πολλά άλλα.

σχετικα podcasts