Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Διασποράς-Η μεγάλη εποίκηση των Καστελοριζών στη Βραζιλία

Στην ιστορία της οργανωμένης εποίκησης των Καστελοριζών στη Βραζιλία που ξεκινά απο την πολιτεία της Σάντα Καταρίνα το 1880-1890 αναφέρθηκε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της Διασποράς στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στην ίδρυση της ελληνικής κοινότητας στη Φλωριανόπολη το 1927 απο 80 οικογένειες Καστελοριζών και Κυπρίων και την λειτουργία του πρώτου ναού που ονομάσθηκε ‘Αγιος Νικόλαος, σε σύμπραξη με ΣυροΛιβανέζους το 1905. Ο ίδιος επισήμανε ότι κι άλλοι νησιώτες απο τα Δωδεκάνησα και την Κύπρο ήρθαν εκεί και αναφέρθηκε στα ονόματα προβεβλημένων Ελλήνων πολιτικών, εμπόρων και άλλων που έπαιξαν ρόλο στη διατήρηση της γλωσοεθνικής ταυτότητας όπως ο Μιχάλης Αθερινού, Σπύρος Διαμαντάρας, Αθανάσιος Εμμανουηλίδης, Θεόδωρος Κωνσταντόπουλος και άλλοι.

σχετικα podcasts