Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

H ιστορία της Διασποράς-Η σημασία της ναυτιλίας για τον Ελληνισμό της Λατ. Αμερικής

Στην ιστορία της Ελληνικής ναυτιλίας και των πρωτοπόρων της απο τον 19ο αιώνα αναφέρθηκε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της Eλληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Η Ελληνική ναυτιλία έπαιξε καθοριστικό ρόλο απο τον 19ο αιώνα καθώς πρωτοστάτησε στις θαλάσσιες επικοινωνίες και το διακομετακομιστικό εμπόριο. Ο Υδραίος πλοίαρχος Γιώργος Καραγιάννης κατέπλευσε με το ιστιοφόρο του στο Μπουένος Αυρες το 1830 και τον μιμήθηκαν δεκάδες Έλληνες πλοιοκτήτες που ανέλαβαν το διακομετακομιστικό εμπόριο. Τα ατμόπλοια που διαδέχθηκαν τα ιστιοφόρα έδωσαν την δυνατότητα στους ‘Ελληνες πλοιοκτήτες να φτιάξουν εταιρείες, να βγάλουν λεφτά και να παίξουν κομβικό ρόλο στη δημιουργία των Ελληνικών κοινοτήτων τόνισε ο κ. Τάμης. Στις σημαντικές προσωπικότητες ανήκει ο Σπετσιώτης Ηλίας Λίτσας ο οποίος ίδρυσε το 1887 την πρώτη Ελληνική Συνεργατική ‘Ενωση Πλοηγών, κάτι που δεν έγινε ούτε στον Πειραιά, ούτε στην Πάτρα ούτε σε άλλο ελληνικό λιμάνι. Ο συνασπισμός των Ελλήνων πλοηγών και η απόκτηση δικών τους πλοηγίδων, στις οποίες έδωσαν ελληνικά ονόματα, τους επέτρεψε να ελέγχουν την κίνηση των λιμανιών στο Μπουένος Αυρες και το Μοντεβιδέο εκείνη την εποχή.

σχετικα podcasts