Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Διασποράς-H συμβολή των Ελλήνων στη δημιουργία της Αργεντινής

Στους Έλληνες ομογενείς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον αγώνα για την Ανεξαρτησία της Αργεντινής και τη δημιουργία του κράτους και τους οποίους έχουν τιμήσει οι Αργεντινοί, δίνοντας τα ονόματά τους σε κεντρικούς δρόμους και πλατείες του Μπουένος “Αυρες αναφέρθηκε ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, αρκετοί ¨Ελληνες, κυρίως ναυτικοί, φιλοπερίεργοι, χρυσοθήρες και άλλοι που ήθελαν να ξεφύγουν απο την Οθωμανική δουλεία για ελευθερία και καλύτερη ζωή κατατάχθηκαν στον ισπανικό στόλο και βρέθηκαν στην Αργεντινή απο τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα. Μάλιστα, 40 άτομα ήταν μαζί με τον Μεντόζα που ίδρυσε το Μπουένος ¨Αυρες και πέθαναν εκεί χωρίς τα ονόματά τους να γίνουν γνωστά.

Πρωτοπόρος θεωρείται ο Δημητρίου ή Μητρόπουλος (παρατσούκλι) και αργότερα Μίτρε με καταγωγή απο την Χειμάρρα που έφτασε στην Ουρουγουάη το 1674 απο την Βενετία. Ο ίδιος εγκαταστάθηκε μονίμως στο Μπουένος ‘Αυρες απο το 1687 και οι ντόπιοι τον αποκαλούσαν Βεντούρα δηλαδή τυχερό. Οι επίγονοι του Βεντούρα ή Μίτρε έγιναν σημαίνοντα πρόσωπα της κοινωνικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Αργεντινής. Ο Βαρθολομαίος Βεντούρα -Μίτρε αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1862 και θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης Αργεντινής ως ανεξάρτητο κράτος.

‘Αλλοι ομογενείς που άφησαν το στίγμα τους ήταν ο Ιωάννης Γεωργίου ή Χουάν Γόρχε απο την Σάμο, ο οποίος εξερεύνησε την Παταγονία και την Γη του Πυρός. Ο Νικόλαος Καλμανιάτης Γεωργίου ή Νικόλας Γόρχε κατέπλευσε εκεί το 1811 και απο λοστρόμος έγινε πλοίαρχος και έλαβε μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα της χώρας. Ο Μιχαήλ Σαμουήλ Σπύρου απο την Μυτιλήνη η την Σάμο θυσιάσθηκε σε ναυμαχία μαζί με 7 άλλους, ανατινάζοντας την πυριτιδαποθήκη του πλοίου Κάρμεν. Κεντρικός δρόμος του Μπουένος “Αυρες φέρει το όνομά του (Σπύρο).

σχετικα podcasts