Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τσακλόγλου: Λύνονται συνταξιοδοτικά θέματα των ομογενών της Αλβανίας και της τέως Σοβ. ‘Ενωσης

Μειώθηκαν στα 30 χρόνια απο 40 τα χρόνια διαμονής στην Ελλάδα για την λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης απο ομογενείς που προέρχονται απο την Αλβανία και απο χώρες της πρώην Σοβιετικής ‘Ενωσης με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μέσα στον Αύγουστο τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” και στους Δημ. Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν θα μπορούσαν να είναι στην Ελλάδα πριν απο το 1992 λόγω των ιδιαίτερων πολιτικών συνθηκών που επικρατούσαν στις χώρες διαμονής τους εκείνη την περίοδο. Για όσους είναι ήδη συνταξιούχοι ή θα καταστούν εντός του 2022, η πλήρης σύνταξη θα δίνεται αν έχουν 30 χρόνια στην Ελλάδα. ¨Ομως, θα μειώνεται κατά 1/30 για κάθε χρόνο που θα υπολείπεται των 30. Αντίθετα, για τους ομογενείς απο άλλες χώρες, η περίοδος διαμονής παραμένει τα 40 χρόνια. Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι η σύνταξη αυξάνεται αναδρομικά απο την 1η Ιανουαρίου 2022 για όσους εμπίπτουν στη κατηγορία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό συνταξιοδοτικό σύστημα με τους ατομικούς λογαριασμούς που εισήχθη απο τις αρχές του 2022 για πρώτη φορά στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ισχυροποιεί το αναδιανεμητικό σύστημα συντάξεων γιατί μειώνει τον δημογραφικό κίνδυνο. Στο αναδιανεμητικό σύστημα, τις συντάξεις των συνταξιούχων πληρώνουν οι εργαζόμενοι της ίδιας περιόδου και δημιουργείται πρόβλημα όταν ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται και των εργαζομένων μειώνεται ή παραμένει ίδιος. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αναπαραγωγής έχει πέσει κάτω απο το ελάχιστο των 2,1 παιδιών ανα γυναίκες από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1,3 δηλ. ο πληθυσμός γηράσκει ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα θα προσφέρει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με το σημερινό σύμφωνα με την διεθνή εμπειρία.

σχετικα podcasts