Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η ιστορία της Διασποράς-Τα ελληνικά “κέντρα” της Ομογένειας στην Λατ. Αμερική

Στη καταγωγή των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στις χώρες της Λατινικής Αμερικής απο περιοχές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου αλλά και τους αλλογενείς Έλληνες πολίτες που ζήτησαν πολιτικό και οικονομικό άσυλο εκεί αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής της Ελληνικής ιστορίας, συγγραφέας και ερευνητής Αναστάσιος Τάμης  με έδρα την Μελβούρνη της Αυστραλίας, συνεχίζοντας την αφήγηση για την ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην εκπομπή «Η Παγκόσμια Φωνή μας» στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδος και στους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Ο ελληνικός εποικισμός και αποικισμός ξεκινά τον 15ο αιώνα με Χιώτες και άλλους ναυτικούς απο τα Ενετοκρατούμενα νησιά, κυρίως τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τους ‘Ελληνες της Κάτω Ιταλίας, να ναυτολογούνται απο τον Χριστόφορο Κολόμβο. Η πρώτη μορφή οργάνωσης στις χώρες της Λατ. Αμερικής τον 20ο αιώνα ήταν τα ελληνικά “κέντρα” στα οποία έδιναν ιστορικά ονόματα όπως Δίας, Πλάτων κ.τ.λ. Αυτά ήταν ψυχαγωγικά κέντρα όπου οι μετανάστες έπαιζαν τάβλι, χαρτιά και γενικά επιτραπέζια παιγνίδια, είχαν κουρείο και μαγειρείο και διένειμαν δωρεάν φασολάδα και άλλα φαγητά από το πρωί σε όσους δεν είχαν δουλειά, δηλ. συσσίτιο, τόνισε ο κ. Τάμης.

σχετικα podcasts