Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

H Μαρία Κρίτζα απο το Μαλάουι της Αφρικής στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας”|21.05.2024

H Μαρία Γιαννάκη Κρίτζα, η οποία αφίχθηκε απο την Αυστραλία με την οικογένειά της σε ηλικία 9 ετών περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στη Δημοκρατία του Μαλάουι, μιλάει για την προσωπική της ιστορία και των Ελλήνων στη χώρα της Αφρικής απο τις αρχές του 20ου αιώνα, την ενασχόλισή τους αρχικά με την αλιεία στη μεγάλη λίμνη που βρίσκεται εκεί, την ελληνική παροικία που αριθμεί σήμερα 90 άτομα αλλά συρρικνώνεται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.

Οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες στο Μαλάουι κατάγονται απο το χωριό Κοντιά της Λήμνου και οι πρωτοπόροι μπόρεσαν να προκόψουν, χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες στο ψάρεμα που γνώριζαν απο την Λήμνο τόνισε η κ. Κρίτζα, η οποία ειναι σήμερα επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μαλάουι. Αργότερα, στράφηκαν στα καπνά, μακαντάμια και καλαμπόκι καθώς οι ντόπιοι τρώνε μπομπότα, ένα είδος ψωμιού απο καλαμποκάλευρο. Οι ¨Ελληνες του Μαλάουι ακολουθούν πιστά τα ήθη και έθιμά όπως το Πάσχα με το σουβλιστό αρνί, συμπλήρωσε.

σχετικα ondemand