Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Γ. Δεμιρτζόγλου μιλάει για την Μεγ. Εβδομάδα στην Πόλη στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας”| 04.05.2024

Ο κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα της Μεγ. Εβδομάδας και όχι μόνο στη Πόλη των 20 εκ. κατοίκων που σήμερα έχει μόλις 2000 ¨Ελληνες έναντι 230 χιλιάδων το 1924 στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Ο κ. Δεμιρτζόγλου έκανε ειδική αναφορά στη καθιερωμένη ετήσια επίσκεψη του Ζωγράφειου Λυκείου σε 7 επιτάφιους σε ακραίες ενορίες της Χαλκηδόνας, στην Ανατολική όχθη του Βοσπόρου την Μεγάλη Παρασκευή. Τέσσερα λεωφορεία με 80 άτομα ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ για το προσκύνημα σε ακραίες κοινότητες που έχουν λίγους ενορίτες, μεταφέροντας το μήνυμα “στους γύρω γείτονες ότι η Ρωμιοσύνη συνεχίζει» όπως τόνισε. Για όσους το ήθελαν, ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια της Πριγκήπου.

«Ξέρουμε που είμαστε λίγοι και αμέτρητοι, λέμε, διότι οι λίγοι κάνουν πολλά, κρατούν αυτά που κρατούσαν οι 230 χιλ.  το 1924, 100 χρόνια πριν αλλά αυτό δεν μας σταματάει να προσπαθούμε για ένα καλύτερο αύριο και θέλουμε αυτό το καλό αύριο, θέλουμε να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας. Θέλουμε να γνωρίζουν οι δυο λαοί ο ένας τον άλλον και προσπαθούμε για την ελληνοτουρκική φιλία με τον τρόπο μας,» τόνισε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συγκινήθηκε την Μεγάλη Πέμπτη όταν είδε πολλά παιδιά στη κοινοτική αίθουσα του Μεγάλου Ρεύματος στον Βόσπορο να παίζουν, να φωνάζουν, να παίζουν και να βάφουν αυγά  γιατί αυτά τα μικρά παιδιά θα αποτελέσουν το αύριο της ομογένειας.

Ο κ. Δεμιρτζόγλου κατέληξε, λέγοντας ότι μεγαλουπόλεις του εξωτερικού όπως το Μόναχο, το Αννόβερο και η Ν. Υόρκη έχουν κοινότητες αλλά η Πόλη των 20 εκ. κατοίκων έχει 62 ελληνικές γειτονιές-ακόμη κι αν κάποιες από αυτές αποτελούνται από ένα η δυο ενορίτες.  

σχετικα ondemand