Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

O A. Τάμης για τους επιφανείς ‘Ελληνες της Σαγκάης της Κίνα στην εκπομπή ”Η Παγκόσμια Φωνή Μας” | 02.02.2024

Ο καθηγητής της ελληνικής ιστορίας, Αναστάσιος Τάμης, απο την Μελβούρνη της Αυστραλίας συνέχισε το ταξίδι στην άγνωστη ιστορία των Ελλήνων της Κίνας και ειδικότερα των πιο προβεβλημένων οικογενειών της ελληνικής παροικίας στη Σαγκάη μέχρι το 1949 στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Πέτρο Δίπλα και τον Δημήτρη Κοντογιάννη στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας.

Ο κ. Τάμης έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα, για την εποχή, ποσά που έδωσαν αρκετοί ομογενείς στην ελληνική κοινότητα, την αλληλεγγύη που είχαν μεταξύ τους, τα θέματα που είχαν με τους κατακτητές Ιάπωνες ως “φίλοι εχθρών” και πολλά άλλα. Ενδεικτικά, ο Νίκος Κατεμόπουλος, ο οποίος έμεινε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων των Ιαπώνων, μοίρασε τις 34-40 κατοικίες που είχε σε άλλους Ελληνες όταν βγήκε και τους συμβούλευσε να τις πουλήσουν και να φύγουν απο την Κίνα, διαβλέποντας πιθανόν την άνοδο του Μάο στην εξουσία. Αναφέρθηκε επίσης στον αγώνα που έδωσαν πολλοί απο αυτούς τις επόμενες δεκαετίες για την αποζημείωσή τους απο την Κίνα για τις κατασχεθείσες περιουσίες τους.

σχετικα ondemand