Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

O Αντώνης Κλάψης μιλά για τις επιπτώσεις της Συνθήκης της Λωζάνης στην εκπομπή ”Η Παγκόσμια Φωνή Μας” | 16.01.2024

Ο Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελλοπονήσου, μίλησε για την ιστορία της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923-1924, τι προηγήθηκε, πως φτάσαμε σ’ αυτή, τι περιλαμβάνει και κυρίως τις επιπτώσεις απο την ανταλλαγή των πληθυσμών με την Τουρκία, στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τον Πέτρο Δίπλα και τον Δημήτρη Κοντογιάννη στο Ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας.

Ο κ. Κλάψης επισήμανε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελείτο απο 18 συμβατικά κείμενα συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ήταν αποτέλεσμα μιας πολυμερούς διαπραγμάτευσης. Απο την μια πλευρά κάθονταν οι νικήτριες δυνάμεις του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου όπως Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Ιαπωνία και απο την άλλη η Τουρκία γιατί αντικατέστησε την Συνθήκη των Σεβρών που ουδέποτε εφαρμόσθηκε. Η Συνθήκη δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Συνθήκη της Λωζάνης έχει υποστεί διάφορες αναθεωρήσεις απο τοτε όπως η προσάρτηση της Αλεξανδρέττας απο την Τουρκία το 1939, η άρση της αποστρατικοποίησης στον Εβρο το 1938 και η προσάρτηση των Δωδεκανήσων απο την Ιταλία στην Ελλάδα το 1947, τόνισε ο ίδιος.

σχετικα ondemand