Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Αν. Τάμης για το οδοιπορικό του Αλεξ. Παραδείση στην Κίνα στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας”| 15.12.2023

Ο ερευνητής και ομότιμος καθηγητής της ελληνικής ιστορίας Αναστάσιος Τάμης απο την Μελβούρνη της Αυστραλίας συνέχισε την εξιστόρηση της μετανάστευσης των Ελλήνων στη Κίνα, επικεντρωνόμενος στην εκπληκτική ιστορία του Αλέξανδρου Παραδείση στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας.

Μετά τον Γιώργο Παραδείση, ο κ. Τάμης αναφέρθηκε στον πολυπράγμονα και πολύγλωσσο αδελφό του Αλέξανδρο Παραδείση, o οποίος δημιούργησε εργοαστάσιο μεταξιού στο Τσεφού της Κίνας, συγγραφούσε στη γαλλική και στον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθούσε μαθήματα νομικής. Τόσο στην έπαυλή του όσο και στο εργοστάσιο κυμάτιζε μόνο η ελληνική σημαία. ¨Οταν πληροφορήθηκε ότι η Ελλάδα μπήκε σε πόλεμο το 1912, εγκατέλειψε τα πάντα και ήρθε να πολεμήσει με αποτέλεσμα να τραυματισθεί στη μάχη του Λαχανά. ¨Ομως παρέμεινε εδώ μέχρι και το 1914 οπότε επέστρεψε στην Κίνα. Οι δυο γιοί του, Ηλίας και Στέφανος, σπούδαζαν στην Αγγλία όταν κηρύχθηκε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και έσπευσαν να καταταγούν στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό.

σχετικα ondemand