Η Παγκόσμια Φωνή μας Πέτρος Δίπλας, Δημήτρης Κοντογιάννης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Οι ‘Ελληνες στην Αμερικανική Λεγεώνα

Στην ιστορία των Ελλήνων στην Αμερικανική Λεγεώνα μίλησε ο Νίκος Παπαδόπουλος, διοικητής του Ελληνικού τμήματος, στο ραδιόφωνο της “Φωνής της Ελλάδας” και στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Πέτρο Δίπλα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος υπήρξε υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και έχει υπηρετήσει επι μια τριετία στον αμερικανικό στρατό και συγκεκριμένα στη Γαλλία την δεκαετία του 1960, ανέφερε ότι η Αμερικανική Λεγεώνα είναι κοινωνικός οργανισμός με 3 εκ. μέλη-απόμαχους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, και δεν έχει σχέση με την Γαλλική Λεγεώνα που είναι μάχιμη. Το Ελληνικό τμήμα ιδρύθηκε το 1927 απο βετεράνους Ελληνοαμερικανούς που ήλθαν να ζήσουν στην Ελλάδα με τις οικογένειές τους και την σύνταξη που λάμβαναν απο τις ΗΠΑ. Ο παππούς του κ. Παπαδόπουλου

Το ελληνικό τμήμα είχε φθάσει να είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με 2000-2500 μέλη πριν απο τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και είχε παραρτήματα σε διάφορες ελληνικές πόλεις εκτός απο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, το ελληνικό τμήμα αριθμεί 50 μέλη και έχει άλλους τόσους φίλους ενω υπάγεται διοικητικά μαζί με τα τμήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών στη Γαλλία.

Πριν απο μερικά χρόνια, το τμήμα δώρισε το κτίριο που είχε στην περιοχή Μακρυγιάννη στο Δήμο Αθηναίων προκειμένου να χρησιμοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς. Επίσης, φροντίζει να πάρουν συντάξεις οι χήρες των μελών του και άλλα θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους ενω διοργανώνει εκδηλώσεις, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στις οποίες παρευρίσκονται ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνησε ότι στην Αμερικανική Λεγεώνα συμμετέχουν μόνο βετεράνοι των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στους Ελληνοκαναδούς και στα επεισόδια που οδήγησαν στη λεηλασία της ελληνικής παροικίας του Τορόντο το 1918 μετά απο ένα επεισόδιο μεταξύ Καναδών στρατιωτών που είχαν επιστρέψει με αναπηρίες απο τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και Ελλήνων μεταναστών. ¨Ηταν η περίοδος του εθνικού διχασμού μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών στην Ελλάδα με τους Καναδούς να είναι ενταγμένοι στο Βρετανικό στρατό.

σχετικα ondemand