Η Ελλάδα στον Κόσμο Γιώργος Διονυσόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Νικ. Ουζούνογλου στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο”|22.05.2024

Τον πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών κ. Νικόλαο Ουζούνογλου, φιλοξένησε η “Φωνή της Ελλάδας” και η εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο, με αφορμή την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας (ΑΣΔΤ), η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, 20 Μαϊου, και η οποία αναφέρει ότι έχουν παραβιαστεί νόμοι της Τουρκίας με την μη-Διενέργεια εκλογών για τρεις δεκαετίες στο Μείζον Ίδρυμα Βαλουκλή και καλεί τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν του νόμους. Στην Απόφαση τονίζεται ιδιαίτερα η ανάγκη του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της εκπροσώπησης τους, που εξασφαλίζουν την συνοχή της κοινωνίας και πρέπει τα δικαιώματα αυτών να εφαρμόζονται χωρίς χρονοτριβή.

Όπως ανέφερε ο κ. Ουζούνογλου, το 1991 έγιναν εκλογές στο Ίδρυμα Βαλουκλή, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε παρωδία, τονίζοντας πως όλα τα χρόνια που πέρασαν, η διοίκηση ήταν ουσιαστικά αποξενωμένη από την ομογένεια. “Το χειρότερο ήταν ότι ενώ η Τουρκία με μεγάλες καθυστερήσεις επέτρεπε να διενεργηθούν εκλογές στα ευαγή ιδρύματα, σε αυτή την περίπτωση υπήρξε μια εξαίρεση και για 33 χρόνια περίπου δεν έγιναν εκλογές“, τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αείμνηστο Ευάγγελο Μιχαηλίδη, ο οποίος όντας μέλος του Δ.Σ. της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ξεκίνησε το 2015, μαζί με τρεις συμπολίτισσές του έναν μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα.

Μνημονεύουμε το θάρρος του Μιχαηλίδη που ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία μαζί με άλλες συμπολίτισσές μας και έφτασε το θέμα αρχές του 2019 στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Μετά από 4 χρόνια, μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, το Συνταγματικό Δικαστήριο, κάτι μη αναμενόμενο τουλάχιστον από εμάς, έβγαλε μια πολύ σωστή απόφαση η οποία λέει ότι υπάρχει παρανομία στη μη διενέργεια εκλογών από το ίδιο το κράτος της Τουρκίας και το δεύτερο, το σοβαρότερο, ότι αναγνωρίζει ότι αυτοί οι προσφεύγοντες είναι μέλη της μειονότητας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άρα η μειονότητα είναι παντού. Είναι η περίπτωση μιας μειονότητας που έχει εκπατριστεί παρά τη θέλησή της και το δικαστήριο το πιο επίσημο, το Ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, διαπιστώνει την παραβίαση της εκπροσώπησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το διαβάσουν όλα τα κράτη τα οποία έχουν υπογράψει, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, τη Συνθήκη της Λωζάνης“, είπε ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

Καταλήγοντας, ο κ. Ουζούνογλου ανέφερε: “Η επόμενη μέρα σε ένα ευνοούμενο κράτος θα ήταν να διενεργηθούν εκλογές. Εκλογές όμως όχι όπως το 1991 που ήταν εκλογές παρωδία, αλλά τακτικές εκλογές στις οποίες πρέπει να ψηφίσουν και αυτοί οι ομογενείς που είναι στην Κωνσταντινούπολη αλλά και αυτοί που έχουν εξαναγκαστεί να φύγουν και είναι εκτός Κωνσταντινούπολης. Εδώ ψηφίζουμε εμείς σαν υπήκοοι της Τουρκίας τον πρόεδρο της χώρας, τους βουλευτές, αλίμονο να μη μπορούμε να ψηφίσουμε για τα ιδρύματα που δημιούργησαν οι πρόγονοί μας“.

σχετικα ondemand