Η Ελλάδα στον Κόσμο Γιώργος Διονυσόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι», Παναγιώτης Σαϊνατούδης, στη “Φωνή της Ελλάδας”

Στις δράσεις της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» που βρίσκεται στο δήμο Παρανεστίου, στη Δράμα, αναφέρθηκε ο ιδρυτής της, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, ο οποίος μίλησε στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» με τον Γιώργο Διονυσόπουλο και τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Σαϊνατούδης, το «Πελίτι», το οποίο ιδρύθηκε από τον ίδιο πριν 27 χρόνια, έχει ως βασικό στόχο, την συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων που με το πέρασμα των χρόνων τείνουν να εξαφανιστούν. Πρόκειται, όπως είπε, για ποικιλίες που έχουν ιστορική συνέχεια στην Ελλάδα ή έχουν έρθει από άλλες περιοχές κι έχουν προσαρμοστεί στο κλίμα, στο έδαφος και στις συνθήκες της διατροφής μας, ενώ αντιμετωπίζουν καλύτερα και την κλιματική αλλαγή γιατί ακριβώς έχουν προσαρμοστεί στην πάροδο του χρόνου.

Στο Πελίτι απευθύνονται πολλοί άνθρωποι για να πάρουν σπόρους, όμως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, τα αιτήματα είναι χιλιάδες. “Καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε το πρώτο λοκ ντάουν, αντιμετωπίσαμε και το δεύτερο, αλλά ο συνδυασμός υγειονομικής κρίσης και πολέμου στην Ουκρανία μας έχουν κάνει να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, δεν προλαβαίνουμε καν να απαντήσουμε”, τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σαϊνατούδης, επισημαίνοντας πως “οι περισσότεροι άνθρωποι που αιτούνται σπόρους, θέλουν μέσα από αυτούς να βοηθήσουν και το εισόδημά τους, να έχουν τη δική τους τροφή, να μπορούν να ταΪσουν την οικογένειά τους”.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι σπόροι, ο κ. Σαϊνατούδης απαντά πως έχουν χαθεί τα περισσότερα είδη. “Το ποσοστό που προσπαθούμε να διασώσουμε είναι μικρό μα πολύ σημαντικό και προφανώς δεν θα τα παρατήσουμε. Πρόκειται για τους σπόρους των παππούδων μας, των προγόνων μας γενικότερα”, καταλήγει.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.

σχετικα ondemand