Η Ελλάδα στον Κόσμο Γιώργος Διονυσόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ευλογιά των πιθήκων: Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού στη “Φωνή της Ελλάδας”

Στα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία αναφέρθηκε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis , Αθηνά Λινού, η οποία μίλησε στη Φωνή της Ελλάδας και στην εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Γιώργο Διονυσόπουλο και τον Θοδωρή Ψαλιδόπουλο, τονίζοντας πως αυτή την περίοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού λόγω και του τουρισμού υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μετάδοσης της νόσου.

Όπως είπε η κ. Λινού, πρόκειται για έναν ιό που έχει μεγάλη διάρκεια επώασης, αλλά μετά τη 12η ημέρα περίπου ξεκινά με πολύ υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, πόνο στην πλάτη και διογκωμένους λεμφαδένες και μετά από 2-3 μέρες αρχίζουν να εμφανίζονται χαρακτηριστικά εξανθήματα στο δέρμα, παρόμοια με αυτά της ανεμοβλογιάς, ενώ ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι με το άγγιγμα από μολυσμένο άτομο ή με την ανταλλαγή σωματικών υγρών. Πρόκειται όπως είπε για έναν ιό με μεγάλο ποσοστό θανάτων που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στο 4% – 5%.

Το παλιό κλασικό εμβόλιο της ευλογιάς, το οποίο έχουν κάνει όλοι οι άνω των 55-60 ετών, αφού εκείνη την εποχή ήταν υποχρεωτικό, προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων σε ποσοστό 85% σύμφωνα με την κ. Λινού, οι νεότεροι άνθρωποι ωστόσο δεν είναι καλυμμένοι.

Το ενδεχόμενο μαζικών εμβολιασμών δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, ενώ επισήμανε ότι εκεί που θα πρέπει να γίνει εμβολιασμός είναι στους γιατρούς που θα αναλάβουν να νοσηλεύσουν ασθενείς με την συγκεκριμένη νόσο, καθώς και στα εργαστήρια στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση ή θα φτάνουν τα υλικά τα οποία πρέπει να εξεταστούν.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.

σχετικα ondemand