Η Ελλάδα στον Κόσμο Γιώργος Διονυσόπουλος
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Δήλωση ακινήτων σε Εφορία και Κτηματολόγιο – Ο δικηγόρος Χρ. Ηλιόπουλος στη Φωνή της Ελλάδας

Απαντήσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Έλληνες ομογενείς, όταν πρόκειται να δηλώσουν στην Εφορία, στο Κτηματολόγιο, καθώς και σε άλλες υπηρεσίες, ακίνητα που έχουν στην Ελλάδα, έδωσε μιλώντας στη Φωνή της Ελλάδας, ο δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω Π, Χρήστος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον κόσμο» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο, ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε πως για να γίνει δεκτή η δήλωση από τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει τα συμβόλαια του ακινήτου, το πιστοποιητικό μεταγραφής του αν είναι δυνατόν, αλλά και πρόσφατα τοπογραφικά με συντεταγμένες τα οποία να αποτυπώνουν με ακρίβεια την θέση, τα όρια και την επιφάνεια του ακινήτου.

Εάν δεν υπάρχει τέτοιο τοπογραφικό”, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, “είναι αναγκαίο να συνταχθεί και για να γίνει αυτό, πρέπει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να υποδείξει σε πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο, που βρίσκεται το οικόπεδο ή το αγροτεμάχιο και ποια είναι τα όριά του, διότι αυτά μπορεί να μην είναι εμφανή εάν δεν υπάρχει περίφραξη, μάντρα ή άλλο στοιχείο που καθορίζει τα όρια με τα γειτονικά ακίνητα”.

Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις, που ο ιδιοκτήτης ενός ακινήτου δεν μπορεί να το εντοπίσει, διότι δεν κατοικεί στην Ελλάδα και για πολλά χρόνια δεν το έχει επισκεφθεί.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι ο εντοπισμός ενός διαμερίσματος ή μιας μονοκατοικίας που βρίσκεται εντός μιας πόλης ή ενός χωριού, είναι ευκολότερος. Αν όμως πρόκειται για κάποιο αγροτεμάχιο ή για κάποιο ακίνητο που βρίσκεται σε σημείο που δεν υπάρχει οδός και αριθμός, είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί κι εκεί ίσως να χρειαστεί τη βοήθεια συγγενών, φίλων ή γειτόνων, οι οποίοι γνωρίζουν το ακίνητο και μπορούν να του το υποδείξουν.

Παρά τις δυσκολίες που ορισμένες φορές υπάρχουν, ο κ. Ηλιόπουλος εξήγησε πως “η δήλωση του ακινήτου στο Ε9 της Εφορίας, καθώς και στο Κτηματολόγιο, είναι αναγκαίο να γίνει γιατί έτσι επιβεβαιώνεται ότι το ακίνητο ανήκει στην κυριότητα εκείνου που το δηλώνει, ώστε να μπορεί όταν θελήσει να το πουλήσει, να το δώσει με γονική παροχή στα παιδιά του, να το δωρίσει ή να το διεκδικήσει σε δικαστήριο αν κάποιος άλλος το διεκδικήσει ως δικό του”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης

σχετικα ondemand