Η Δική μας Πόλη Θέμης Ροδαμίτης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

«Η Δική μας Πόλη» – Αφιέρωμα στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη | 30.03.2024

Το Σάββατο, 30 Μαρτίου, η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη.

Έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στο ποιητικό του έργο, καθώς και στα κείμενά του που δημοσιεύτηκαν στα λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής.

Προσκεκλημένος στο στούντιο, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Τάκης Σπετσιώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σύντομη και ταραχώδη ζωή του ποιητή, στους τολμηρούς του στίχους, καθώς και στις προκλητικές εμφανίσεις του στον καθημερινό του βίο, που τον κατέστησαν μία μοναδική και ιδιαίτερα επιμελημένη μορφή στη συντηρητική Αθήνα του ‘20. Στην εκπομπή έγιναν αναφορές στα στέκια που σύχναζε, στους καθημερινούς ανθρώπους που συνομιλούσε, καθώς και στις σχέσεις του με τους λογοτέχνες της εποχής.

Ο Τάκης Σπετσιώτης διάβασε ποιήματα του Λαπαθιώτη και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταινία του γι’ αυτόν με τίτλο «Μετέωρο και Σκιά», που έκανε αίσθηση και συζητήθηκε όταν προβλήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.

Ακούστηκαν οι μελοποιήσεις γνωστών δημιουργών της ποίησης του Λαπαθιώτη, καθώς και ρεμπέτικα τραγούδια που άκουγε στις παρέες του Πειραιά όπου πήγαινε συχνά από τα Εξάρχεια όπου έζησε. Φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον θάνατο του.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

σχετικα ondemand