Η Δική μας Πόλη Θέμης Ροδαμίτης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Αφιέρωμα στον Κώστα Αξελό | 14.01.2024

Την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου, η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» της Φωνής της Ελλάδας, ήταν αφιερωμένη στον φιλόσοφο Κώστα Αξελό. Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Αξελού και η εκπομπή τιμά τη μνήμη του μεγάλου αυτού στοχαστή, που εισήγαγε προβληματισμούς και άνοιξε δρόμους στην σύγχρονη σκέψη.

Στο στούντιο, η συγγραφέας, πρώην δημοσιογράφος, ευρωβουλεύτρια και βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, Κατερίνα Δασκαλάκη,μας είπε πως ο Αξελός ανέπτυξε, μ’ έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο, μία σκέψη ερωτηματική, μεταφιλοσοφική και μεταμαρξιστική, και πως από νωρίς προσπάθησε να ανιχνεύσει το πρόβλημα της πλανητικής εποχής μας.

Η φιλοξενούμενη αναφέρθηκε στη μακροχρόνια σχέση της και στην κοινή ζωή της με τον φιλόσοφο και θα μιλήσει για το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Κώστας Αξελός, η νοσταλγία του μέλλοντος». Αναφορές θα γίνουν στη σχέση του στοχαστή με μεγάλους φιλοσόφους (Ηράκλειτος, Αριστοτέλης, Μαρξ, Φρόυντ, Χάιντεγκερ κ.α.) όπως και στη σχέση του με τη Τέχνη, τη Λογοτεχνία, τους καθημερινούς ανθρώπους, στις έννοιες του θεού και του θανάτου, καθώς και στο θρυλικό πλοίο Ματαρόα

Στην εκπομπή, ακόμη, μίλησαν η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Δεληγιώργη και ο ποιητής και δημοσιογράφος, Γιώργος Δουατζής, που πήρε και την τελευταία συνέντευξη από τον φιλόσοφο.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

σχετικα ondemand