Η Δική μας Πόλη Θέμης Ροδαμίτης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο Ζακ Μπουσάρ στη «Δική μας Πόλη» | 23.09.2023

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» φιλοξένησε τον Ζακ Μπουσάρ (Zacques Bouchard). Ο σημαντικός ελληνιστής και φιλέλληνας, μίλησε για τον ελληνικό πολιτισμό που τον ενέπνευσε σε όλη την συναρπαστική ζωή του, την ελληνική γλώσσα, που υπήρξε η ρίζα πολλών γλωσσών του κόσμου.

Ως καθηγητής πανεπιστημίου στο Μοντρεάλ επί 50 χρόνια, δίδαξε σε πολλές γενιές την ελληνική γλώσσα, τους ποιητές της, τον πολιτισμό, τους φιλοσόφους.

Η μοναδική πνευματική αυτή προσωπικότητα, αναφέρθηκε στις πολλές μεταφράσεις του, στα κείμενα του που αποτέλεσαν “φάρους” μελέτης για ερευνητές.

Αναφορά έγινε στον πρώιμο διαφωτισμό, στους Έλληνες υπερρραλιστές ποιητές (Εμπειρίκος, Σαχτούρης, κ.α.) που έχει μεταφράσει μοναδικά. Ο πολυβραβευμένος Ζακ Μπουσάρ, μίλησε για τους μεγάλους φιλοσόφους και για τους δασκάλους του, Δημαρά, Σαββίδη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ελληνική κοινότητα στο Μοντρεάλ.

Στην εκπομπή μίλησαν για τον Μπουσάρ και οι: Λεωνίδας ΕμπειρίκοςΚατρίν Βελισσάρη και η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Ρούσσου.

Στην εκπομπή ακούστηκαν τραγούδια τροβαδούρων από το Κεμπέκ.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

σχετικα ondemand