Η Δική μας Πόλη Θέμης Ροδαμίτης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Η Δική μας πόλη με τον Θέμη Ροδαμίτη | 11.02.23

Το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, η εκπομπή «Η Δική μας Πόλη» παρουσίασε τον Θάνο Αναστόπουλο.
Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, που ζει στην Τεργέστη μίλησε για τα ντοκιμαντέρ και  τις ταινίες του με ιδιαίτερη έμφαση στο ντοκιμαντέρ που συμμετείχε στο επίσημο τμήμα του 69ου φεστιβάλ Καννών, «Η τελευταία παραλία», όπου η ηρωίδα είναι μια πολυσύχναστη λαϊκή πλαζ της Τεργέστης, που εξακολουθεί να χωρίζει με τοίχο τις γυναίκες από τους άνδρες.

Ο Θάνος Αναστόπουλος συζήτησε με τον Θέμη Ροδαμίτη για ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της Τεργέστης του 18ου αιώνα, όταν ο διαφωτισμός, οι αυτοκρατορίες  και τα επαναστατικά κινήματα διαπλέκονταν με ένταση αλλάζοντας τον κόσμο. Όλα τα παραπάνω αποτελούν τον κύριο κορμό αφήγησης στην τελευταία του ταινία,  «Φαντάσματα της Επανάστασης», η οποία έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Στην εκπομπή έγινε αναφορά στον Ρήγα Φεραίο (συνελήφθη στην Τεργέστη) και στον ευεργέτη Δημήτρη Καρυτσιώτη (στην ταινία τον υποδύεται ο Γ. Χωραφάς) και στην περιπέτεια του ξακουστού Palazzo Carciotti στην Τεργέστη.

Η ιστορία της πόλης και η ελληνική κοινότητα θα συζητηθούν ιδιαίτερα καθώς αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία και την συνέχεια του Ελληνισμού.   

Επιμέλεια – Παρουσίαση: Θέμης Ροδαμίτης

σχετικα ondemand