Φωνές και Μουσικές Αλέξης Κώστας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

«Φωνές και μουσικές» Αφιέρωμα στον μετανάστη ρεμπέτη Γιώργο Κατσαρό

Την Δευτέρα 06-06-22 η εκπομπή «Φωνές και μουσικές», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αλέξης Κώστας, στις 6 μ.μ. στη «Φωνή της Ελλάδας» είχε ένα αφιέρωμα στον ρεμπέτη Γιώργο Kατσαρό, ο οποίος πέρα από τις ατελείωτες πορείες του στο εσωτερικό των Η.Π.Α. με συναδέλφους συνεργάτες μουσικούς, για να ψυχαγωγήσει και να διασκεδάσει τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στη χώρα, πραγματοποίησε, συνήθως μόνος, τις μεγαλύτερες διαδρομές, παίζοντας για τους Έλληνες των ανά τον πλανήτη κατεσπαρμένων παροικιών..

Ο Γιώργος Κατσαρός ή Θεολογίτης, ο μακροβιότερος ίσως ρεμπέτης, έζησε και σταδιοδρόμησε με αχώριστη σύντροφο την κιθάρα του, στην Αμερική για πάνω από 80 χρόνια, κυρίως στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα, όπου κατοικούσε μόνιμα από το 1957.

Ο Γιώργος Κατσαρός τραγουδούσε με την κιθάρα του ένα τεράστιο ρεπερτόριο από ελαφρά, επιθεωρησιακά, ρομάντζες, ξένα τραγούδια μέχρι βαριά ρεμπέτικα, χωρίς να συνοδεύεται από ορχήστρα.

Στην Αμερική καταγράφεται ως ο σημαντικότερος ρεμπέτης δημιουργός (συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, και οργανοπαίκτης) του πρώτου κύματος της μετανάστευσης. Το παρατσούκλι Κατσαρός το απόχτησε εκεί, εξαιτίας της χαρακτηριστικής σγουρής κόμης του, την οποία διατηρούσε πλούσια μέχρι το θάνατό του.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Αλέξης Κώστας