Φωνές και Μουσικές Αλέξης Κώστας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο μουσικός Δημήτριος Καστάρης (‘El Griego Rumbero’) στις “Φωνές και Μουσικές!” | 05.02.2024, 18:00

Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024, στις 18.00 ώρα Ελλάδας, ο Δημήτρης Καστάρης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή ‘‘Φωνές και Μουσικές” με τον Αλέξη Κώστα.

Ο Δημήτρης Καστάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Όταν ήταν μόλις δυόμισι ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αφού έζησαν στο Lorain Ohio για μερικά χρόνια, εγκαταστάθηκαν στην ανερχόμενη τζαζ πόλη του Σεντ Λούις, στο Μιζούρι, όπου μεγάλωσε ο Demetrios.

Ενώ ήταν στην τρίτη τάξη του δημοτικού, η τάξη του Δημητρίου κλήθηκε στο γυμνάσιο του σχολείου για να ακούσει ζωντανή παράσταση κλασικού κουιντέτου. Η παρουσίαση περιελάμβανε επίδειξη του τρομπονιού slide από μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σεντ Λούις. Το βαθύ ηχητικό ηχόχρωμα και ο μοναδικός μηχανικός σχεδιασμός του οργάνου είναι αυτό που τον τράβηξε σε αυτό με τόσο ισχυρό μαγνητισμό. Λίγο αργότερα ο Δημήτριος άρχισε να παίρνει μαθήματα και να παίζει στο συγκρότημα συναυλιών του δημοτικού σχολείου. Ξεκίνησε να παίζει τρομπόνι στο University of Missouri/St. Louis Jazz Ensemble ενώ ήταν ακόμη τελειόφοιτος στο Affton High School, από όπου αποφοίτησε με με βραβεία στη μουσική.

Μετά από δύο χρόνια στο UMSL, ο Δημήτριος μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όπου έλαβε υποτροφία για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και να κυνηγήσει τα μουσικά του όνειρα. Ενώ βρισκόταν στο NYU, ένας αρχηγός μπάντας τον είδε να κουβαλά τη θήκη του για τρομπόνι στο μετρό και τον κάλεσε σε μια πρόβα όπου του δόθηκε η ευκαιρία να εκτελέσει διασκευές Αφρο-Κουβανέζικης Τζαζ για πρώτη φορά. Ο Δημήτριος ενθουσιάστηκε με αυτή τη συναρπαστική πολύπλευρη, πολυρυθμική μουσική και άρχισε να παρακολουθεί τις συναυλίες των Tito PuenteMongo SantamariaRay BarrettoWillie Colon, Eddie Palmieri και άλλων δασκάλων της λάτιν μουσικής, και να μεταγράφει και να αναλύει τις ηχογραφήσεις τους.

Τελείωσε τις σπουδές του στη μουσική εκπαίδευση στο NYU με ακαδημαϊκές διακρίσεις και στη συνέχεια πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ερμηνεία της τζαζ στο περίφημο Manhattan School of Music, όπου έπαιξε σε συναυλίες πίσω από θρύλους της τζαζ όπως ο Jimmy Heath, ο Slide Hampton, ο Phil Woods, ο Jon Faddis και ο Red Rodney. Την ίδια περίοδο ο Δημήτριος γνώρισε τον κορυφαίο τρομπονίστα της τζαζ Steve Turre.

Τον Σεπτέμβριο του 1986, ο Δημήτριος αποφάσισε να ιδρύσει το συγκρότημα Latin-Jazz Coalition και να ηχογραφήσει αρκετές από τις πρωτότυπες συνθέσεις του στα είδη της Αφρο-κουβανικής και της Βραζιλιάνικης τζαζ. Πλέον, είναι γνωστός στους κύκλους της Latin μουσικής και της Latin Jazz ως «El Griego Rumbero».

__

Επιμέλεια-παρουσίαση: Αλέξης Κώστας

σχετικα ondemand