Φωνές και Μουσικές Αλέξης Κώστας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

O Γιάννης Μεγαλακάκης στις “Φωνές και μουσικές”| 30-11-23

Ο Γιάννης Μεγαλακάκης ήταν καλεσμένος στις “Φωνές και μουσικές” που επιμελείται και παρουσιάζει ο Αλέξης Κώστας στις 6 μμ ώρα Ελλάδας.

Σύμφωνα με την παράδοση των αρχαίων Ελλήνων, ο χορός πρωτοεμφανίστηκε στην Κρήτη, όπου αναπτύχθηκε ως τέχνη, κάτω από θεία έμπνευση και καθοδήγηση, και από εκεί διαδόθηκε στον υπόλοιπο ελληνικό κόσμο. Πιστευόταν ότι οι αρχαιότεροι χοροί ήταν αυτοί των Κουρητών, που πρώτοι στο κόσμο τους διδάχθηκαν από την ίδια τη Ρέα, τη μητέρα του Δία. Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική γραμματεία ο πιο φημισμένος χορός των Κουρητών ήταν ο «πυρρίχιος» και με τη γενική ονομασία «πυρρίχη» χαρακτηρίζονταν όλοι οι πολεμικοί χοροί της αρχαιότητας. Οι πηγές μας πληροφορούν ότι, με τα χρόνια ο χορός εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και η κάθε πόλη που άρχιζε να τον χορεύει, δίνοντάς του και διαφορετικό όνομα, φιλοδοξούσε την πατρότητά του. Από το 300 μ.Χ. τον «πυρρίχιο» αρχίζουν να χορεύουν και οι γυναίκες και από τότε κάποιες παραλλαγές του παίρνουν χαρακτήρα χορού ερωτικού.

Ο Γιάννης και ο Γιώργος Μεγαλακάκης είναι δύο χορευτές από τα Χανιά, που ταξιδεύουν την κρητική παράδοση ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσα από την τέχνη τους. Έχουν παρουσιάσει δουλειές τους σε εκατοντάδες φεστιβάλ και διοργανώσεις, ενώ μεγάλη στιγμή αποτελεί και η συμμετοχή τους στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Επιμέλεια – παρουσίαση-Αλέξης Κώστας

σχετικα ondemand