Φωνές και Μουσικές Αλέξης Κώστας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο κιθαρίστας από τη Νέα Υόρκη, Σπύρος Εξάρας στις “Φωνές και μουσικές”|19-09-23

Την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στις 6 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στη «Φωνή της Ελλάδας» και στην εκπομπή του Αλέξη Κώστα «Φωνές και μουσικές» ήταν καλεσμένος ο κιθαρίστας από τη Νέα Υόρκη, Σπύρος Εξάρας.

Ο διακεκριμένος διεθνώς Έλληνας κιθαρίστας και συνθέτης της Τζαζ ζει εδώ και 31 χρόνια στη Νέα Υόρκη και το δισκογραφικό του έργο με τίτλο «Ανατομία Ενός Εγκλήματος», σε στίχους του εμβληματικού ποιητή, συγγραφέα και δημοσιογράφου Φώντα Λάδη, αποτελεί μια καινούρια πρόταση στον χώρο της ελληνικής μουσικής και στιχουργικής.

Η «Ανατομία  ενός εγκλήματος» αποτελείται από 11 ανέκδοτα ποιήματά του Φώντα Λάδη που αποτελούν μία ακόμα απόδειξη της διαχρονικότητας και της δύναμης που έχουν οι στίχοι του. Πρωτοπόρος, ρεαλιστής και ρομαντικός μαζί, έβγαλε από το συρτάρι του την παλιά, αλλά τόσο επίκαιρη συλλογή του και την εμπιστεύτηκε στον Σπύρο Εξάρα, τον μουσικό που έχει μοναδική δεξιοτεχνία να ενώνει τις μουσικές του κόσμου με συναρπαστικό τρόπο και κατόρθωσε να αναδείξει, με μοναδική εφευρετικότητα, το δύσκολο αυτό αστυνομικό είδος στίχου. Καταργώντας, για ακόμα μια φορά, τα μουσικά σύνορα, χρησιμοποίησε  Νεοϋορκέζους μουσικούς από γειτονιές με εγκληματικότητα, όπως το Χάρλεμ, που τα βιώματά τους σχετίζονται με το αντικείμενο, αλλά και που εκτός από κορυφαίοι τζαζίστες είναι και εξοικειωμένοι με άλλα στυλ μουσικής, ακόμη και με το ελληνικό χασάπικο ή απτάλικο.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο μοναδικός και πολυδιάστατος Γιώργος Νταλάρας, ο θεατρικός τραγουδιστής Δώρος Δημοσθένους, ο ταλαντούχος και ανερχόμενος Αργύρης Λούλατζης, η Ελληνοαμερικανίδα μούσα του Μίκη Θεοδωράκη, Λίνα Ορφανού και η επανεμφανιζόμενη μετά από χρόνια, «Παναγία των Πατησίων» του Μάνου Χατζιδάκη, Γιάννα Κατσαγεώργη. Το άλμπουμ κυκλοφορεί σε ψηφιακούς δίσκους (CDs) και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες (Spotify, Apple music, Amazon, Tidal, κλπ)  από τις εκδόσεις «Μετρονόμος».

Επιμέλεια –παρουσίαση: Αλέξης Κώστας

σχετικα ondemand