Φωνές και Μουσικές Αλέξης Κώστας
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι στη Ν. Υόρκη μέσα από τον Βαγγέλη Φάμπα στις “Φωνές και μουσικές”

Ο Βαγγέλης Φάμπας που ήταν καλεσμένος στη “Φωνή της Ελλάδας” στην εκπομπή του Αλέξη Κώστα “Φωνές και μουσικές” είναι ένας από αυτούς τους ελάχιστους που έχει καταφέρει να δημιουργήσει στις ΗΠΑ.
Το «Ακρόαμα» ήταν η πρώτη μπουάτ που άνοιξε μόνος του.
Ο «Θίασος» ήταν το δεύτερο μουσικό στέκι. Εκεί συνέρρεε ένα συνονθύλευμα από φοιτητόκοσμο, διανοητές, επιχειρηματίες, πρίγκιπες. Ακόμα και θαμώνες και «φίρμες» από τα ανταγωνιστικά «σκυλάδικα» της Αστόριας.
Κατάφερε να συνεχίσει και να εκσυγχρονίσει το μουσικό σκηνικό της ομογένειας της Νέας Υόρκης.
Αυτό το πεδίο που είχαν θεμελιώσει πρώτος ο Σεραφείμ Λάζος με την «Μπουάτ του Λάζου». Στη συνέχεια ο Γρηγόρης Μανινάκης, με συνεργάτες τον Βαγγέλη Φάμπα και την ‘Ελλη Πασπαλά με τον «Μικρόκοσμο».
Στην τηλεφωνική μας γραμμή από τη Νέα Υόρκη μίλησε και ο ιδρυτής του “Μικρόκοσμος”,  Γρηγόρης Μανινάκης.
Ο Βαγγέλης Φάμπας όπως είπε:
“Πάντοτε σε όλους τους τόπους που κατοικούν Έλληνες συνηθίζεται να υπάρχουν κάποιοι χώροι οι οποίοι κρατάνε είτε τον πολιτισμό είτε τα ήθη και τα έθιμά ζωντανά και αποτελούν και χώρους συνεύρεσης των ομογενών.
Η Νέα Υόρκη είναι ένα απίστευτα μεγάλο ελληνικό κέντρο που επιτρέπει να γίνονται και δημιουργικά πράγματα, δηλαδή υπάρχουν εκεί πέρα μουσικοί Έλληνες πολύ υψηλού επιπέδου οι οποίοι διαπρέπουν ο καθένας στο χώρο του. Δεν έχουν πάει στην Αμερική απαραιτήτως για να κάνουν ένα άλλο επάγγελμα και παρεμπιπτόντως ασχολούνται και με τη μουσική ή με τις τέχνες, αλλά έχουν πάει για αμιγώς μουσικούς λόγους. Αν υποθέταμε ότι ακόμα και αυτοί, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Αμερική και βρίσκονται σε διάφορα σημεία (δηλαδή μπορεί να βρίσκονται στο Μπέρκλεϊ, μπορεί να βρίσκονται στη Βοστώνη, μπορεί να είναι στην Νέα Υόρκη να κάνουν δουλειές διεθνείς και τα λοιπά) αν ήθελαν να αφιερώσουν ένα μέρος της δημιουργικότητάς τους, ώστε να υπάρχει μία ζωντανή Ελληνική σκηνή η οποία παρουσιάζει και καινούργια πράγματα – να κάνει για παράδειγμα και ηχογραφήσεις – θα μπορούσε αυτή η ‘πολιτιστική άνοιξη’ να ζει ακόμα. Το θέμα είναι ότι περνούν πολύ καλοί μουσικοί, οι οποίοι όμως δεν έχουν επαφή με το οικογενειακό στοιχείο, δεν βάζουν και ένα μέρος ενεργητικότητας τους ως προς αυτό…”

Επιμέλεια – παρουσίαση: Αλέξης Κώστας

 

 

Ακούστε ολόκληρη την εκπομπή στο ηχητικό της ανάρτησης

σχετικα ondemand