Διηγήσεις
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ηρωϊκές προσωπικότητες του 1922: Έιζα Κεντ Τζένινγκς (”Διηγήσεις”: Επετειακό αφιέρωμα «Μικρασιατική Καταστροφή» | 14.10.2023

«Μικρασιατική Καταστροφή» – Επετειακό αφιέρωμα σε σειρά εκπομπών.

«Ηρωϊκές προσωπικότητες του 1922 », μέρος β’ (τελευταίο).

Έιζα Κεντ Τζένινγκς: Ο πιο ασυνήθιστος «ναύαρχος» του Ελληνικού Στόλου, στη Σμύρνη του  1922.

Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος «Ηρωικές προσωπικότητες του 1922», η εκπομπή «Διηγήσεις» παρουσιάζει  το χρονικό της παρουσίας στη Σμύρνη του Αμερικανού Μεθοδιστή πάστορα, Έιζα Κεντ Τζένινγκς, που έμεινε στο ιστορικό ηρώο, ως ο άνθρωπος που έσωσε πάνω από το 15% των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, το Σεπτέμβρη του 1922.

Όταν ο πολιτισμένος κόσμος, εθελοτυφλούσε για να μην παραβιάσει την ουδετερότητα, ο Έιζα Κεντ Τζένινγκς, ανέλαβε με δική του πρωτοβουλία τη σωτηρία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Παρόλο που όλοι οι ξένοι υπήκοοι εγκατέλειπαν το Σεπτέμβρη εκείνο την πόλη της Σμύρνης, ο Asa Jennings παρέμεινε.
Αργότερα έγραψε στα απομνημονεύματά του: «Αισθάνθηκα το χέρι του Θεού στον ώμο μου.Μου φαινόταν ότι τα τρομερά, αγωνιώδη, απελπισμένα ουρλιαχτά που εκλιπαρούσαν για βοήθεια, δεν θα έπαυαν να με κυνηγάνε, σε όλη μου την ζωή».

Με προσωπικές του ενέργειες και διαπραγματεύσεις, φτάνοντας ακόμα και να «απειλήσει» την Ελληνική Κυβέρνηση πιέζοντας την να δράσει όταν όλα έδειχναν αδιέξοδο, ο Έιζα Τζένινγκς κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τη διάσωση εκατοντάδων χιλιάδων ταλαιπωρημένων και κακοποιημένων συνανθρώπων του, ναυλώνοντας με προσωπικά του έξοδα, τα πρώτα πλοία (τα «Πλοία της Συμπόνιας» όπως ονομάστηκαν) προς άμεση διάσωση των προσφύγων, ενεργοποιώντας τη χρονική εκείνη στιγμή όλες τις εφικτές δυνάμεις διάσωσης, εμπνέοντας κι άλλους στο δικό του έργο.

Πρώτος ο Έιζα Κεντ Τζένινγκς στην ελληνική ιστορία έλαβε από την Ελληνική Κυβέρνηση, τις υψηλότερες πολιτικές και στρατιωτικές διακρίσεις ταυτόχρονα, για την υπηρεσία και την ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφερε στην Ελλάδα.