Αποτύπωμα Φούλη Ζαβιτσάνου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

«Lamenta», το νέο μουσικό έργο της Ξανθούλας Ντακοβάνου – Ηπειρώτικο μοιρολόι, κάθαρση κι επιστροφή στη ζωή

Το μουσικό έργο Lamenta της Ξανθούλας Ντακοβάνου δημιουργήθηκε για το ομώνυμο έργο σύγχρονου χορού των χορογράφων Koen Augustijnen και Rosalba Torres Guerrero (Cie Siamese, Βέλγιο)  που ανεβαίνει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών στις 15 και 16 Ιουνίου στην Πειραιώς 260 πριν ταξιδέψει στο Φεστιβάλ της Αβινιόν τον Ιούλιο κι έπειτα στον υπόλοιπο κόσμο.

Η ιδέα του δίσκου αλλά και της παράστασης γεννήθηκε στο Κεράσοβο της Ηπείρου, κατά την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κεράσοβο, ένα φεστιβάλ παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής που είχε σαν στόχο «την έρευνα πάνω στην παραδοσιακή μουσική και το χορό και την παραγωγή νέων έργων με βάση αυτές τις παραδόσεις», όπως μας λέει στην συνέντευξή της στην εκπομπή «Μυστικό Πέρασμα» της Φωνής της Ελλάδας με τη Φούλη Ζαβιτσάνου.

Εκεί βρέθηκε ο βέλγος χορογράφος Koen Augustijnen κι «έζησε μαζί μας όλη αυτήν την μυσταγωγία της ελληνικής παράδοσης. Στην συνέχεια συζητήσαμε την ιδέα ενός έργου που να πραγματεύεται το θέμα του πένθους και της απώλειας και να το συνδέει με το πώς στις παραδοσιακές κοινωνίες το μοίρασμα της απώλειας  μέσω της μουσικής και του χορού οδηγεί, εν τέλει, σε μια κάθαρση της ψυχής με την αριστοτελική έννοια, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να ξαναμπεί στη ζωή. Είναι δηλαδή μια διαδικασία η οποία ουσιαστικά οδηγεί στη ζωή για αυτό και το τελευταίο κομμάτι του δίσκου λέγεται Ζωή», μας λέει η Ξανθούλα Ντακοβάνου.

Δεν πρόκειται βέβαια για μια πιστή αναπαραγωγή της παράδοσης αλλά για την επικαιροποίηση και επανανοηματοδότησή της μέσω της σύγχρονης τέχνης, όπως διευκρινίζει.

Έτσι, η μουσική δραματουργία του Lamenta ξεκινάει από μια αναβίωση του μοιρολογιού στην παραδοσιακή του φόρμα κι έπειτα γλιστράει σταδιακά σε μια πιο σύγχρονη μουσική φόρμα με επιροές post-rock και jazz, που το φέρνουν πιο κοντά στο σήμερα.

Ο δίσκος Lamenta κυκλοφορεί στις 11 Ιουνίου στις ψηφιακές μουσικές πλατφόρμες (Spotify και Amazon) αλλά και σε φυσική διανομή στην Αθήνα στο δισκοπωλείο Music Corner.

Από μουσικής πλευράς, συμμετέχουν 15 καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί τόσο της ελληνικής παραδοσιακής σκηνής : Νίκος Φιλιππίδης (κλαρίνο), Ουρανία Λαμπροπούλου (σαντούρι), Δημήτρης Μπρέντας (κλαρίνο, καβάλ), Αυγερινή Γάτση (φωνή), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο), Λευκοθέα Φιλιππίδη (φωνή), Στέφανος Φίλος (βιολί), Δημήτρης Κατσούλης (βιολί), Αλέξανδρος Ριζόπουλος (κρουστά, φωνή), Θανάσης Τζίνας (φωνή) όσο και της jazz ethnic σκηνής όπως οι Κλέων Αντωνίου και Αντώνης Μαράτος των Mode Plagal σε κιθάρα και μπάσο αντίστοιχα, Παναγιώτης Κατσικιώτης (τύμπανα) και Σόλης Μπαρκής (κρουστά). Οι παραπάνω συμπράττουν με τον διεθνώς καταξιωμένο Γάλλο jazzman Magic Malik (φλάουτο, φωνή).

H Ξανθούλα Ντακοβάνου είναι τραγουδίστρια, συνθέτιδα και στιxουργός με καταγωγή από το Κεράσοβο της Ηπείρου. Σαν τραγουδίστρια, ερμηνεύει παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Μεσογείου καθώς και συνθέσεις δικές της ή άλλων δημιουργών. Σαν συνθέτιδα, εμπνέεται από τις παραδόσεις αυτές για να δημιουργήσει νέες τροπικές μουσικές. Μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, έχει εκδώσει μέχρι στιγμής 2 albums στο Παρίσι, με το συγκρότημα Trio Tzane (Gaïtani, Βαλκανικές πολυφωνίες, Naïve, 2010) και τον προσωπικό δίσκο ‘Η Κυρά κι η Βάρκα’ (Quart de Lune, 2015) με δικές της συνθέσεις. Είναι επίσης ιατρός (Πανεπιστήμιο Αθηνών), διδάκτωρ Ψυχανάλυσης (Πανεπιστήμιο Σορβόννης) και συγγραφέας 10 επιστημονικών άρθρων στα γαλλικά, ελληνικά και αγγλικά πάνω στο αντικείμενο ‘Μουσική και Ψυχανάλυση’.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.

Φούλη Ζαβιτσάνου

σχετικα ondemand