Αποτύπωμα Φούλη Ζαβιτσάνου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

«Φοβογλώσσα»: Αναλύοντας τη γλώσσα του φόβου με την Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη

Η εκπομπή «Αποτύπωμα» της «Φωνής της Ελλάδας» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, την Πέμπτη 14/4/2022 ,φιλοξένησε τη Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία μας μίλησε για τη “Φοβογλώσσα/Phoβoglossa”, τη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά και αγγλικά) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη με κείμενα δικά της και του Νικόλα Πρεβελάκη, Associate Senior Lecturer Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Το βιβλίο πραγματεύεται το θέμα του φόβου και τις πολιτικές, κοινωνικές και γλωσσικές του προεκτάσεις στη σύγχρονη ζωή και πραγματικότητα. Θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τη δημοκρατία, την ασφάλεια, την οικονομία, παρουσιάζονται με όρους φόβου αντί με όρους στόχων και οραμάτων. Η αβεβαιότητα είναι αυτό που φοβίζει περισσότερο τους ανθρώπους, και ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτήν την αβεβαιότητα για να διασπείρουν τον φόβο.

ΦΟΒΟΓΛΩΣΣΑ

Με τον όρο «φοβογλώσσα» η Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη θέλησε «να δώσει μορφή στην έννοια μιας διαρκούς επίκλησης γλωσσικών ορών με σκοπό την αποδοτική άσκηση ελέγχου και εξουσίας επάνω σε σημαντικές πληθυσμιακές ομάδες και στο όνομα θεμελιωδών και μη διαπραγματεύσιμων αγαθών».

Η «φοβογλώσσα» σύμφωνα με τους συγγραφείς «εξαπλώνεται ταχύτατα στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργώντας κύματα πανικού και δυσπιστίας απέναντι στην επιστήμη και στους εκφραστές της. Ο φόβος είναι, άλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για να αποσπάσει κανείς την προσοχή του καταναλωτή».

«Τελικά όμως το ζήτημα δεν είναι απλά να αντιδράς, αλλά κυρίως να ανταποκρίνεσαι στην πρόκληση, μετασχηματίζοντας δημιουργικά και με φαντασία τα αρνητικά σε θετικά και παραμένοντας καταδικασμένα αισιόδοξος».

Ακούστε τη συνέντευξη στο ηχητικό της ανάρτησης.

σχετικα ondemand