Αποτύπωμα Φούλη Ζαβιτσάνου
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα, José Oriol Marrero Martínez, στη Φωνής της Ελλάδας

Ο πρόξενος της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα, José Oriol Marrero Martínez, φιλοξενήθηκε στο στούντιο της Φωνής της Ελλάδας και συγκεκριμένα στην πολιτιστική εκπομπή «Αποτύπωμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου για να μας μιλήσει για το βιβλίο του Ο Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο», (Εκδόσεις Τόπος, 2021) αλλά και για τις σχέσεις του κουβανικού με τον ελληνικό λαό και τη δική του εμπειρία στη χώρα μας.

Ο Χοσέ Μαρτί και το «ελληνικό στοιχείο», του Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες - Ατέχνως

Ο Χοσέ Μαρτί (1853-1895), εθνικός ήρωας της Κούβας, ήταν μια πολύπλευρη προσωπικότητα: ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος, εκδότης, χαρισματικός δημοσιογράφος, μεταφραστής και επαναστάτης. Πολύγλωσσος, πολυταξιδεμένος και βαθιά διεθνιστής καθώς «πατρίδα του ήταν η ανθρωπότητα». Στα άρθρα του, που δημοσιεύτηκαν σε δεκάδες ισπανόφωνες εφημερίδες, καθώς και σε άλλα κείμενά του, συναντάμε εκατοντάδες αναφορές σε πρόσωπα, μυθολογικά και υπαρκτά, και τόπους της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτές οι αναφορές αποτέλεσαν την πρώτη ύλη της πρωτοποριακής μελέτης του Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες. Η αγάπη του Μαρτί για το «ελληνικό στοιχείο» δεν έχει σχέση με τον τυπικό «φιλελληνισμό», αλλά κυρίως είναι μια αναζήτηση του οικουμενικού και διαχρονικού χαρακτήρα του ελληνικού πολιτισμού.

Jose Oriol Marrero Martinez, Author at iskra

Ο Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες γεννήθηκε στην κουβανική επαρχία του Κάμαγουεϊ το 1963. Σπούδασε στο Ανώτατο Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών της Μόσχας (1981-1986) και συνέχισε τις σπουδές του στην Αβάνα, το Κάμαγουεϊ, το Πεκίνο και το Καράκας. Έχει εκπονήσει δεκάδες μεταπτυχιακές μελέτες με πανεπιστήμια της Κούβας, της Βρετανίας, της Κολομβίας και της Βραζιλίας. Διαθέτει Μάστερ στις Επιστήμες. Το 1993 τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Επιστημονικής Έρευνας για νέους Κουβανούς. Έχει υπηρετήσει σε διευθυντικές θέσεις σε επιστημονικά ιδρύματα της Κούβας και έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε δεκάδες εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Πολυάριθμα κείμενά του έχουν δημοσιευθεί σε θεωρητικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, αρκετά από αυτά και στην Ελλάδα.  Από το 2017, ως πρόξενος της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα, έχει προωθήσει το χτίσιμο πολιτιστικών γεφυρών ανάμεσα στους λαούς της Κούβας και της Ελλάδας.

Ακούστε την εκπομπή στο ηχητικό της ανάρτησης.

σχετικα ondemand