Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Από Στάχτη και Σιωπή – Επεισόδιο 7: Η Εθνική Αντίσταση στην Εύβοια | 22.03.2024

Στην Εθνική αντίσταση στην Εύβοια και συγκεκριμένα στη λεγόμενη  «μάχη της Λαμπούσας» είναι αφιερωμένο το έβδομο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς «Από στάχτη και σιωπή, οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας».

Η μάχη έλαβε χώρα στην περιοχή Νεοχώρι, κοντά στο Αυλωνάρι. Οι ήρωες του 3ου τάγματος, του 7ου συντάγματος της ΕΛΑΣ με την ηγεσία του Προκόπη Τζάνου- «Λόγκου», κατάφεραν καθοριστικό χτύπημα στους Γερμανούς κατακτητές.

Για αυτή τη μάχη, ο ραδιοφωνικός σταθμός Λονδίνου μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων το εξής τηλεγράφημα: «Εις την Εύβοια διεξάγεται μεγάλη μάχη των Γερμανών με δυνάμεις των ανταρτών. Η έκβασή της θα είναι μεγάλης σημασίας δια την απελυθέρωση της Ελλάδος».

Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ο ραδιοφωνικός σταθμός Λονδίνου μετέδωσε επίσης της εξής είδηση: «Εις την Εύβοια οι αντάρτες του ΕΛΑΣ εσημείωσαν αξιόλογον επιτυχία εξοντώσαντες ολοκληρωτικά γερμανική φάλαγγα, κινούμενη εκ Κύμης, εις τη θέση Λαμπούσα. Η εξ εκατό πενήντα περίπου ανδρών γερμανική δύναμις εξοντώθη. Λάφυρα περιήλθαν εις χείρας του ΕΛΑΣ και εκάησαν δε΄κα αυτοκίνητα».

σχετικα podcasts