Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Από Στάχτη και Σιωπή – Επεισόδιο 5: Κανάκης Γερωνυμάκης, μια ανυπότακτη κρητική ψυχή (Μέρος Α) | 08.03.2024

Ο Κανάκης Γερωνυμάκης γεννήθηκε το 1926 στον Βουβά Σφακίων και όπως λέει και ο ίδιος φέρνει συχνά στη σκέψη του τον κόσμο όπως ήταν πριν από τον πόλεμο, αλλά και κατά τη δειάρκειά του. Ήταν ένας από τους γηραιότερους επιζώντες που εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια τους η Μάχη της Κρήτης.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης ταξίδεψε στα Σφακιά και συνάντησε τον Κανάκη Γερωνυμάκη, λίγο πριν φύγει από τη ζωή, στο νοτιότερο σημείο της Κρήτης, στην Παναγία Θυμιανή, με φόντο τη Γαύδο και το απέρνατο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγου. Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της σειράς «Από στάχτη και σιωπή-Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας», ο 95χρονος Κρητικός θυμάται τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του και αργότερα όλα όσα εκτυλίχθηκαν κατά της διάρκεια του Β’ ΠΠ.

Η γλαφυρή και παραστατική του αφήγηση θα ταξιδέψει τους ακροατές σε όλα εκείνα τα μέρη όπου οι Σφακιώτες από τη Μάχη του Φραγκοκάστελλου μέχρι τη συγκρότηση της αντίστασης απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, απέδειξαν ότι η κρητική ψυχή παραμένει ανυπότακτη στο πέρασμα των αιώνων.

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε σε δύο μέρη την Παρασκευή 8 και την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024.

σχετικα podcasts