Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Από Στάχτη και Σιωπή – Επεισόδιο 11: Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου | 19.04.2024

Η ραδιοφωνική σειρά της Φωνής της Ελλάδας συνεχίζει το ταξίδι της στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης και παρουσίασε ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές άμαχου πληθυσμού επί ελληνικού εδάφους από τον τακτικό στρατό της ναζιστικής Γερμανίας. 

Το ολοκαύτωμα των χωριών της επαρχίας Βιάννου τον Σεπτέμβριο του 1943 θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά αυτό των Καλαβρύτων και στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες κατοίκους. Σε αυτό το συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μιλούν επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ανάμεσά τους και ο ιερέας Μανόλης Στρατάκης που τότε ήταν ένα 11χρονο αγόρι. Ακόμη, καταγράφονται οι μαρτυρίες του Αριστομένη Συγγελάκη του Αριστομένους, τον πατέρα του οποίου εκτέλεσαν οι ναζί στον Αμιρά, καθώς και του ανιψιού του Αριστομένη Συγγελάκη του Ιωάννη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου. Για την καταγραφή της σφαγής στη συλλογική συνείδηση και μνήμη μιλά στην εκπομπή ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης.

Σημαντική, ωστόσο, είναι και η καταγραφή μαρτυριών από το Aρχείο της ΕΡΤ. Μεταξύ αυτών η μαρτυρία του Μανόλη Μπαντουβά, επικεφαλής της ανταρτικής ομάδας που δρούσε στην επαρχία Βιάννου, καθώς και του Γιώργη Παπαμαστοράκη (Γερουλάνος), στρατιωτικού γιατρού, υπεύθυνου ΕΛΑΣ στη Βιάννο. 

Έρευνα – τεκμηρίωση – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts