Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Από Στάχτη και Σιωπή – Επεισόδιο 9: Η Μάχη της Κρήτης | 05.04.2024

Το αφιέρωμα θα μεταδοθεί σε οκτώ επεισόδια στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής σειράς “Από στάχτη και σιωπή“, σε έρευνα και παρουσίαση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη. H ραδιοφωνική σειρά μεταδίδεται κάθε Παρασκευή, 12 με 1 μετά το μεσημέρι, και το πρώτο επεισόδιο για τη Μάχη της Κρήτης μεταδόθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου με το πρώτο μέρος της αφήγησης του Γιώργη Σμπώκου από τα Ανώγεια

Ο Θωμάς Σίδερης ταξίδεψε στην Κρήτη, στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων, αναζητά αυτόπτες μάρτυρες και προσπαθεί να τεκμηριώσει το χρονικό της Μάχης της Κρήτης, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 1941, αλλά και όλα τα γεγονότα που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. 

Μέσα από τις αφηγήσεις και τις μαρτυρίες των πληροφορητών στο μικρόφωνο της ΕΡΤ, έρχονται στο φως άγνωστα γεγονότα από την απαράμιλλη αντίσταση του κρητικού λαού και το μεγαλείο της κρητικής ψυχής. Δεκάχρονα αγόρια και κορίτσια τότε, που δεν δίστασαν να μπουν στον αγώνα εναντίον των κατακτητών τους, που έγιναν οι σιωπηλοί μάρτυρες ανείπωτων σφαγών, που μεγάλωσαν με τα μοιρολόγια και τους θρήνους για τους αδικοχαμένους συγχωριανούς τους. 

Η Ζαχαρένια και ο Γιώργης Σμπώκος από τα Ανώγεια, ο Κανάκης Γερωνυμάκης από το Καστέλι Κισάμου και όλοι οι υπόλοιποι αυτόπτες μάρτυρες από διάφορες γωνιές της κρητικής γης συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά αφηγήσεων που έρχεται για πρώτη φορά στο φως. 

σχετικα podcasts