Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Από Στάχτη και Σιωπή- Επεισόδιο 2: Κορμίστα | 02.01.2024

Φθινόπωρο του 1941, στο χωριό Κορμίστα του νομού Σερρών. Το ξημέρωμα της πρώτης μέρα του Οκτωβρίου, ένα βουλγαρικό απόσπασμα, συνεργάτες των ναζί προερχόμενο από τη Δράμα, αφού συγκέντρωσε με δόλο κατοίκους του χωριού, διαχώρισε τους άνδρες από τα γυναικόπαιδα και, κρατώντας τα τελευταία σε κατάσταση ομηρίας, οδήγησε 125 περίπου άνδρες στο υπόγειο του Κοινοτικού Καταστήματος. Εκεί δολοφόνησαν 91 κατοίκους της Κορμίστας από ηλικίας 16 έως 70 ετών.

Η εκπομπή “Από στάχτη και σιωπή-Οι μαρτυρικοί τόποι της Ελλάδας” φέρνει στο φως μία άγνωστη σφαγή που συντελέστηκε επί ελληνικού εδάφους στις αρχές του πολέμου από τους βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής, υπό τις οδηγίες των χιτλερικών ναζιστικών αρχών. Οι κάτοικοι της μαρτυρικής Κορμίστας βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά σε μία ανείπωτη σφαγή, χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν και χωρίς να μπορέσουν ποτέ να εξηγήσουν οι επιζώντες γιατί οι δικοί τους άνθρωποι έγιναν θύματα μιας ανείπωτης τραγωδίας. 

Ο Εμφύλιος, η φυγή στις λεγόμενες “ανατολικές χώρες” και η ξενιτιά, ερήμωσαν μεταπολεμικά την Κορμίστα, που έμεινε ένα έρημο χωριό, ποτισμένο κάποτε με το αίμα των δικών της ανθρώπων. 

Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts