Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Από Στάχτη και Σιωπή- Επεισόδιο 1: Κερδύλια | 26.01.2024

Το ημερολόγιο δείχνει 17 Οκτωβρίου 1941. Ημέρα Παρασκευή, ξημερώματα.  

Στις έξι το πρωί δύο λόχοι Γερμανών ναζί, μαζί με τους κρατούμενους στο Σταυρό Κερδυλιώτες, με πλήρη οπλισμό ανεβαίνουν στη θέση Στόβολο και Λειβάδια και περικυκλώνουν αντίστοιχα τα Άνω και Κάτω Κερδύλια. Δύο ώρες αργότερα, οι ναζί στρατιώτες συγκεντρώνουν με τη βία όλους τους κατοίκους, γυναίκες και άνδρες, άρρωστους και ανήμπορους ηλικιωμένους, του πάνω και κάτω χωριού στη θέση Αλώνια και Κούτρες αντίστοιχα, σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων μεταξύ τους αλλά χωρίς οπτική επαφή.

Στους χώρους των συγκεντρώσεων οι κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα πολυβόλα και τους παρατεταγμένους στρατιώτες. Η ρίψη μιας κόκκινης φωτοβολίδας δίνει το σύνθημα για την έναρξη της εκτέλεσης. Τα πολυβόλα θερίζουν τους συγκεντρωμένους κατοίκους και οι γειτονικές πλαγιές σείονται από τον κρότο των πολυβόλων.

Για τη σφαγή στα Κερδύλλια Σερρών, μιλούν στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ:
Βασίλης Τζανακάρης, συγγραφέας-δημοσιογράφος, Γιώργος Γκάλιος, πρόεδρος τοπικής κοινότητας και ιδρυτής τοπικού μουσείου ολοκαυτώματος, Γιάννης Παπασυμεών, φιλόλογος-συγγραφέας βιβλίου για τη σφαγή στα Κερδύλλια, Κώστας Ψαρράς, απόγονος θύματος και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

σχετικα podcasts