Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα Τρένα της Σιωπής – Επεισόδιο 14 – Νυρεμβέργη | 22.12.2023

Η Δίκη της Νυρεμβέργης, όπως καταγράφηκε στην ιστορία, έλαβε χώρα από τις 20 Νοεμβρίου 1945 έως την 1η Οκτωβρίου 1946. Οι δικαστές και οι δημόσιοι κατήγοροι στην ιστορική αυτή δίκη προέρχονταν από το στρατόπεδο των Συμμάχων (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία), οι δε κατηγορούμενοι ήταν 21 αξιωματούχοι των ναζιστικών κυβερνήσεων, που προέρχονταν από τους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων, της διπλωματίας, της πολιτικής και της οικονομίας.

Από τη δικαστική αίθουσα έλειπαν τρεις εκ των αρχικά εικοσιτεσσάρων κατηγορουμένων που είχαν συμπεριληφθεί στο αρχικό κατηγορητήριο και δεν έμελλε να δικαστούν, καθώς είχαν αυτοκτονήσει πριν από το πέρας του πολέμου: ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Χάινριχ Χίμλερ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς.

 Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, σε ερευνα-παρουσίαση Θωμά Σίδερη, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συγκλονιστική μαρτυρία του τελευταία επιζώντα εισαγγελέα Benjamin Ferencz, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς-δημόσιους κατηγόρους που στοιχειοθέτησε τις κατηγορίες εις βάρος των ναζί.

Τέλος, για τις δίκες της Νυρεμβέργης μιλά στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ ο νομικός και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Σωτήρης Λίβας.

Έρευνα/τεκμηρίωση/Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts