Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα Τρένα της Σιωπής – Επεισόδιο 13 – Βαγόνια στη σιωπή | 15.12.2023

Στο Ολοκαύτωμα των Ρομά είναι αφιερωμένο το 13ο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς “Τα τρένα της σιωπής”. 

Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται σε γραπτές πηγές και ηχητικά τεκμήρια. Καταρχήν, ξετυλίγεται η ιστορία του Ότο Σμιτ, που εκτοπίστηκε το καλοκαίρι του 1938 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ σε ηλικία 20 χρόνων. Πρωτύτερα, ήταν έγκλειστος με τη γυναίκα του Ούνκου και τη μικρή κόρη τους στο στρατόπεδο του Μάγκντεμπουργκ. Η τυπική αιτιολόγηση για τον εκτοπισμό του ήταν η ίδια όπως και σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλες περιπτώσεις Ρομά: «Ο Σμιτ δεν είχε σταθερή εργασία αφότου τέλειωσε το σχολείο και ούτε προσπάθησε να βρει δουλειά. Περιφερόταν πάντα σαν Τσιγγάνος στη χώρα». Η μητέρα του Ότο Σμιτ, Αουγούστε Λάουμπινγκερ, προσπάθησε επανειλημμένως να βγάλει την οικογένεια του Ότο από το γκέτο αλλά χωρίς επιτυχία.

Παράλληλα, στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της «Αφύλαχτης Διάβασης» για το Ολοκαύτωμα των Ρομά ακούγονται μαρτυρίες επιζώντων από τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Επίσης, στο ντοκιμαντέρ μιλά ο ιστορικός και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τους Ρομά στη Ρουμανία, Κονσταντίν Μπραΐλα.

σχετικα podcasts