Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα Τρένα της Σιωπής – Επεισόδιο 12 – Treblinka | 08.12.2023

Οι ναζί, αξιοποιώντας τις θεμελιώδεις αρχές της Ευκλείδειας γεωμετρίας, δημιουργούσαν πολλαπλά επίπεδα εγκλωβισμού, με απώτερο στόχο τη νοητική και, ακολούθως, τη φυσική εξόντωση των θυμάτων τους. Ο εκτοπισμός, ο εγκλωβισμός και η εξόντωση 11 εκατομμυρίων ανθρώπων σε χρονικό διάστημα μικρότερο των πέντε ετών, απαιτούσε ακριβείς μαθηματικούς υπολογισμούς, γνώση ιατρικών μεθόδων και επάρκεια στις επιστήμες του χώρου.

Η σύντομη ιστορία της Τρεμπλίνκα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1941. Ο επικεφαλής της Αστυνομίας της Βαρσοβίας και υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των Ες-Ες επέβλεψαν τις εργασίες κατασκευής στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας, που διεξάγονταν με γοργούς ρυθμούς σε χώρο μεταξύ των χωριών Τρεμπλίνκα και Μαλκίνια, βορειοανατολικά της πολωνικής πρωτεύουσας.

Ωστόσο, η Τρεμπλίνκα συνδέεται με τον εκτοπισμό και τη θανάτωση μεγάλου αριθμού Ελλήνων Εβραίων. Την περίοδο 1943-1944 συνελήφθησαν στην Ελλάδα από τις δυνάμεις Κατοχής και τους συνεργάτες τους 58.000 Έλληνες Εβραίοι, Ρωμανιώτες και Σεφαραδίτες. Την ίδια περίοδο, στη Γαλλία, συλλαμβάνονται άλλοι δύο χιλιάδες Εβραίοι, όλοι τους Έλληνες υπήκοοι.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ στηρίζεται στο γραπτό ημερολόγιο του Γιάνκελ Γουέρνικ. 
Έρευνα/τεκμηρίωση/Παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts