Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Τα τρένα της σιωπής – Οι άνθρωποι πίσω από το ολοκαύτωμα | Επεισόδιο 8

«Άλις Χερτζ Σόμμερ – Τα χρόνια με τον Κάφκα»

Η Άλις Χερτζ Σόμμερ ήταν η τελευταία επιζήσασα του γκέτο Τερέζιενσταντ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα έξω από την Πράγα. Το Τερέζιενσταντ, παρότι διαφημιζόταν από τους ναζί ότι ήταν ένας χώρος προστασίας καλλιτεχνών από τον πόλεμο, στην πραγματικότητα ήταν ένα κέντρο θανάτου, μέσα στο οποίο πέθαναν πολλοί εκτοπισμένοι από την πείνα και τις μολυσματικές ασθένειες και φυσικά ήταν ένα διαμετακομιστικό κέντρο για τα στρατόπεδα εξόντωσης της Ανατολικής Ευρώπης. 

Στο 8ο επεισόδιο του κύκλου, ο δημιουργός της σειράς Θωμάς Σίδερης πιάνει τον μίτο της ιστορίας από την αρχή, από τη γέννηση της Άλις στην Πράγα στην αυγή του 20ού αιώνα. Η Πράγα πριν το πόλεμο ήταν μία πόλη που ανέπνεε με τη μουσική και τη λογοτεχνία. Η οικογένεια Σόμμερ θα αναπτύξει στενούς δεσμούς φιλίας με τον Φραντς Κάφκα και οι παιδικές και νεανικές αναμνήσεις της Άλις θα γεμίσουν από την πληθωρική παρουσία του. Ο Κάφκα θα παίξει καταλυτικό ρόλο στο πώς η Άλις θα αρχίσει να κατανοεί τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Πρώτη μετάδοση: Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023, 13:00-14:00

Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts