Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Αφύλαχτη Διάβαση: Οι δολοφονίες των τρανς γυναικών – Η περίπτωση της Χάντε Καντέρ | Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023

Ο Θωμάς Σίδερης συνάντησε τη Χάντε Καντέρ τον Ιούνιο του 2016 στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Η θηλιά», (πρεμιέρα στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβολή από την ΕΡΤ-3 την περίοδο 2018-2020), μία ταινία για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Δύο μήνες μετά, η Χάντε Καντέρ βρέθηκε δολοφονημένη σε ένα αλσύλλιο της Κωνσταντινούπολης. Ο δολοφόνος της προσπάθησε να κάψει το άψυχο σώμα της.

Η Χάντε Καντέρ ήταν μία μαχητική ακτιβίστρια της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Τουρκία, ενώ ο κινηματογραφικός φακός την κατέγραψε να δίνει μάχες σώμα με σώμα με τις αστυνομικές δυνάμεις στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη διοργάνωση του “pride” στην τουρκική μεγαλούπολη.

Με αφορμή την άγρια δολοφονία της Άννας Ιβάνκοβα, η «Αφύλαχτη Διάβαση» ανοίγει τον φάκελο των δολοφονιών των τρανς γυναικών, εστιάζοντας στην περίπτωση της Χάντε Καντέρ.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ συμμετέχει και η Αφροδίτη Φράγκου, συγγραφέας του βιβλίου «Η πάλη για την ΤΡΑΝΣ απελευθέρωση».

Επιμέλεια-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts