Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Αφύλαχτη Διάβαση: Η επανάσταση των γαρυφάλλων | Παρασκευή 05 Μαΐου 2023

Στην Πορτογαλία του 1974 και στη λεγόμενη «επανάσταση των γαρυφάλλων» μας μεταφέρει το σημερινό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ της εκπομπής “Αφύλαχτη Διάβαση” της Φωνής της Ελλάδας.
Τι ακριβώς έγινε στην Πορτογαλία πριν 49 χρόνια, την άνοιξη του 1974; Ένα κίνημα από τις τάξεις του στρατού κατάφερε να συσπειρώσει τους πολίτες της χώρας, αρχικά ενάντια στην αποικιοκρατία. Όμως, σε ένα ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του πορτογαλικού λαού στο μακρόβιο δικτατορικό καθεστώς Σαλαζάρ.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της εκπομπής «Αφύλαχτη Διάβαση», ξεδιπλώνεται όλο το χρονικό της «επανάστασης των γαρυφάλλων», από το αχνό ξεκίνημά της μέχρι και την κορύφωσή της. Παρουσιάζονται οι πολλαπλές όψεις της διακυβέρνησης Σαλαζάρ, ενώ ακούγεται και ένα σπάνιο ηχητικό τεκμήριο με τον ίδιο τον δικτάτορα από το 1966.
Με ηχητικά τεκμήρια από τη δημόσια ραδιοφωνία της Πορτογαλίας αλλά και επαναστατικά τραγούδια της εποχής αποτυπώνεται η εικόνα μίας λαϊκής εξέγερσης, που μπορεί να μην ήταν επανάσταση στην αυστηρή εννοιολογική της διάσταση, αλλά νοηματοδότησε την ιστορία της Πορτογαλίας το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts