Αφύλαχτη Διάβαση Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 211 +30 210 6066 815 - 6 thevoiceofgreece@ert.gr

Αφύλαχτη Διάβαση: Τα εργοστάσια και το εργατικό δυναμικό | Παρασκευή 21.04.2023, 13:00

Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει την Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023, από 13:00 έως και 14:00, ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας, από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τις μέρες μας.

Κεντρικός άξονας αναφοράς είναι το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ και το πρώτο εγχείρημα συνεργατικής αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης που εφαρμόστηκε εκεί στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, στις απαρχές της δεκαετίας του 2010.

Σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, ο Μάκης Αναγνώστου από τη ΒΙΟΜΕ αποτιμά τον αγώνα των εργαζομένων και απαντά στο ερώτημα αν το εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ ήταν ουτοπία ή όχι. Παράλληλα παρουσιάζονται ανάλογα εγχειρήματα συνεργατικής αλληλεγγύης από την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση των πρώτων εργοστασίων στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και στην απασχόληση του εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα με την έλευση των προσφύγων μετά το 1922, που χρησιμοποιήθηκαν ως φθηνά εργατικά χέρια.

Επίσης, επειδή το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ μεταδίδεται στη θλιβερή επέτειο της χούντας των συνταγματαρχών, υπάρχει μία ειδική ενότητα για τη διαπλοκή των κεφαλαιούχων της περιόδου με τους δικτάτορες, Καταγράφεται, τέλος, η ιστορία του εργοστασίου της ΕΤΜΑ στο Βοτανικό, όπου κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης εργατικής κινητοποίησης τη δεκαετία του 1980, δολοφονήθηκε η φοιτήτρια και μέλος της ΚΝΕ Σωτηρία Βασιλακοπούλου.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts