Στα Γήπεδα της Ιστορίας Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Ίκαρος Νέας Ιωνίας | 08.10.2023

Με τη μετάδοση του 29ου επεισοδίου για την ποδοσφαιρική ομάδα του Ικάρου Νέας Ιωνίας, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος της εκπομπής «Στα γήπεδα της ιστορίας», μία εκπομπή που επανέφερε στον αέρα της ΕΡΑ ΣΠΟΡ το αθλητικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ.

Η ιστορία του Ικάρου Νέας Ιωνίας, που εκτός από προσφυγικούς πληθυσμούς, εγκαταστάθηκε εκεί και εργατικό δυναμικό προκειμένου να εργαστεί στα εργοστάσια και βιομηχανικά εργαστήρια που κύκλωναν την προσφυγούπολη, ήταν βραχύβια. Κράτησε μόνο δέκα χρόνια και ίσως η σημαντικότερη στιγμή στην ιστορία του ήταν το άγγιγμα του ονείρου για άνοδο στην Α’ Εθνική. Ένα όνειρο που κρίθηκε εν πολλοίς στον αγώνα που έδωσε το 1972 στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με την Καλαμάτα. Ένας θρυλικός αγώνας, που τον παρακολούθησαν χιλιάδες φιλάθλων, μια λαοθάλασσα που είχε πλημμυρίσει την επίσης προσφυγική Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ίκαρος ήταν «παιδί» της χούντας και «νονός» του πιθανότατα ήταν το τότε κυβερνητικό στέλεχος της δικτατορίας, Ασλανίδης. Η χούντα των συνταγματαρχών συχνά συνένωνε ομάδες και ακόμη πιο συχνά άλλαζε το όνομά τους, προσπαθώντας να σβήσει την ιστορία τους, ειδικά αν επρόκειτο για ομάδες σε προσφυγικές και εργατικές γειτονιές, με κατοίκους που ψήφιζαν Αριστερά. Ο κυριότερος όμως λόγος ήταν ότι η χούντα έβλεπε συχνά τις ομάδες ως εστίες πιθανή αντιστασιακής δράσης.

Έρευνα-τεκμηρίωση: Θωμάς Σίδερης 

σχετικα podcasts