Στα Γήπεδα της Ιστορίας Θωμάς Σίδερης
0:00
0:00 LIVE
ΕΡΑΣΠΟΡ   101,8 – 100,9
ΕΡΑΣΠΟΡ  101,8 – 100,9 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 327 +30 210 6012991 -992 (Ακροατών για τις εκπομπές) sportsradio@ert.gr

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία | 11.06.2023

Οι ποδοσφαιρικοί και άλλοι αθλητικοί σύλλογοι σε χωριά και κωμοπόλεις στηρίζονται κατά βάση στα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης, όπως εμφανίζονται και συγκροτούνται στις μικρές τοπικές κοινωνίες. Τα αγόρια και τα κορίτσια του χωριού κοινωνικοποιούνται συχνά μέσα από τις ολιγάριθμες αθλητικές ομάδες του τόπου καταγωγής τους.

Ειδικά για το ποδόσφαιρο, η ομάδα του χωριού ή της συνοικίας αποτελούσε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, αλλά και τις επόμενες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Βασικό σημείο αναφοράς ήταν ο πρώτος στόχος του έφηβου, η πρώτη ισχυρή κοινωνική ομάδα μακριά από την οικογένεια και μετά το σχολείο και την ομάδα των συμμαθητών. Τα αγόρια βίωναν στον υπέρτατο βαθμό τη διαδικασία της ένταξης στην ομάδα και την προσήλωση στον συλλογικό στόχο.

Ακόμα και όταν έφευγαν μακριά από το χωριό για να πάνε να σπουδάσουν στις μεγάλες πόλεις ή να υπηρετήσουν σε διάφορες στρατιωτικές ομάδες στην ελληνική μεθόριο ή ακόμα για να εργαστούν μακριά από τον τόπο τους, η τοπική ομάδα παρέμενε ζωντανή μέσα τους και πάντα υπήρχε η λαχτάρα της επιστροφής στο χωριό προκειμένου να φορέσουν ξανά το σορτσάκι και τη φανέλα των εφηβικών χρόνων τους. Για την ομάδα του χωριού μιλούσαν ξανά και ξανά στους νέους φίλους που συναντούσαν και μοιράζονταν αναμνήσεις εμπειρίες μαζί τους.



Στο 29ο επεισόδιο της σειράς των αθλητικών ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ «Στα γήπεδα της ιστορίας», η ΕΡΑ ΣΠΟΡ ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συναντά ομάδες
που το όνομά τους είναι εμπνευσμένο από έναν ήρωα του 1821, που όμως συνδέεται κατά κάποιον τρόπο και με την τοπική ιστορία.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία, Αθανάσιος Διάκος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Νικόλαος Σκουφάς, Ρήγας Φερραίος. Ο κατάλογος είναι μακρύς. Το 1821 έδωσε δεκάδες ήρωες και ενέπνευσε τις επόμενες γενιές με τα οράματα και τα ιδανικά της ελευθερίας.

Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

σχετικα podcasts