Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 08.11.2023


Ο 9,58fm στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ακούστε στην ειδική εκπομπή της Τετάρτης 8 Νοεμβρίου του 9,58fm για το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης , τους:


Zeno Graton, σκηνοθέτης της ταινίας «The Lost Boys». Με λυρισμό, ομορφιά αλλά και τη δύναμη μιας βαθιάς συναισθηματικής αλήθειας, η ταινία  γεννιέται στο σημείο που το Un chant d’amour [Ένα ερωτικό άσμα] του Ζαν Ζενέ συναντά το πρόσφατο Great Freedom, κι εκεί όπου ένα σινεμά βαθιά κοινωνικό αποκτά το δικαίωμα στο ρομάντσο, στην ελπίδα και στην ποίηση που μπορεί να φυτρώσει σαν λουλούδι ακόμη και στις ρωγμές του πιο άγριου τοίχου.
«Η ταινία εστιάζει στο αίσθημα της Ελευθερίας και αναφέρεται στις συγκρούσεις που προκαλούνται από το ερωτικό πάθος» είπε ο σκηνοθέτης που χαρακτήρισε την ταινία του μια «queer ταινία». « Ένα από τα μαγικά στοιχεία του σινεμά είναι ότι μπορούμε να ταυτιστούμε με πολλά πράγματα. Ωστόσο για το queer κοινό το κάστρο είναι απόρθητο. Εύχομαι με αυτήν την ταινία να ανοίξουν οι πόρτες και να δώσω το σήμα στους ανθρώπους είναι για όλους».


Sylvie Michel, σκηνοθέτης της ταινίας «More than strangers». Πόσοι ξένοι χωράνε σε ένα αμάξι; Αν μοιραστούν ουσιαστικά τη διαδρομή, όσοι κι αν βρίσκονται στριμωγμένοι σε ένα όχημα σε κίνηση παύουν να είναι ξένοι, μοιάζει να ισχυρίζεται μια από τις πιο κομψές λεπταίσθητες φωνές του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου. Πέντε άνθρωποι με διαφορετική εθνική καταγωγή αλλά κοινό γεωγραφικό προορισμό (ανάμεσά τους και η Σμαράγδα Καρύδη!) διασχίζουν την αρτηρία της Ευρώπης παίρνοντας τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει το Βερολίνο με το Παρίσι. Κι ακόμα κι αν ο ορίζοντας είναι ανοιχτός και τα καθίσματα του αυτοκινήτου στενά, θα μάθουν τι σημαίνει να βρίσκεις τον δρόμο σου μέσα από τα εμπόδια –αν όχι εξαιτίας αυτών– σε μια μοναδική μεταφορά (κυριολεκτικά!) για τη συνύπαρξη σε περιόδους κρίσεων. Μια ταινία γεμάτη αγάπη για το μέλλον της Ευρώπης, για τη Γηραιά ήπειρο που μαθαίνει να θυμάται πως σημασία έχει το πόσο αισθάνεσαι. «Είναι ένα road movie, μια ταινία χαρακτήρων, μια παρωδία της Ευρώπης. Σίγουρα έχει να κάνει και με το ότι δεν αντέχουμε οι ευρωπαίοι ο ένας τον άλλο. Στεκόμαστε ο ένας απέναντι στον άλλο. Ήθελα να κάνω μια ταινία για την ευγένεια, την αγάπη, τη δικαιοσύνη και την καλοσύνη».

Ηχοληψία: Απόστολος Κοσμόγλου, Γιώργος Λιάκης

σχετικα ondemand