Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελένη Κουρτίδου Θανάσης Γωγάδης
0:00
0:00 LIVE
958FM  95,8 FM
958FM 95,8 FM Αγγελάκη 14, Θεσσαλονίκη, ΤΚ: 54636 2313338456 (Studio), 2313338401,2313338448 (Γραμματεία – Κοινό) 958radio.ert3@ert.gr

64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Μέρος Α | 10.11.2023


Ο 9,58fm στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ακούστε στην ειδική εκπομπή του 9,58fm για το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου (13:00-15:00) τους:

Λίνα Μυλωνάκη, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Film Office Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέρθηκε  στις επαφές και την συνεργασία με όλους τους φορείς του κινηματογράφου, τις συναντήσεις  και συνέργιες κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, τις δράσεις του γραφείου για σημερινά και μελλοντικά πρότζεκτ που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, καθώς και για τον σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς.

Ena Sendijarevic, σκηνοθέτης της ταινίας«Sweet dreams». Ο επιθανάτιος ρόγχος της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας δεν κινηματογραφήθηκε ποτέ με πιο ποπ και αισθητικά πληθωρικό τρόπο όσο σε αυτή την απολαυστικά κυνική ταινία. «Από την έρευνα μου ανακάλυψα τις μαύρες σελίδες της αποικιοκρατίας κι αναρωτήθηκα εάν είναι αλήθεια ότι σήμερα οι συνθήκες που ζούμε είναι καλύτερες. Είναι λυπηρό να διαπιστώνεις ότι παρά τις φωνές κριτικής, υπάρχει αδυναμία. Είναι επίσης σοκαριστικό να  διαπιστώνεις τον αριθμό των ανθρώπινων ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας. Και παρότι ζούμε σε μετά- αποικιοκρατική εποχή, υπάρχουν κοινά σημεία» σημείωσε η σκηνοθέτης.

Το  φίλμ  ξετυλίγει με ευφυΐα και στιλ τη δηλητηριώδη φύση ενός ανήθικου συστήματος εκμετάλλευσης σε αυτό το ειρωνικό και διαπεραστικό κοινωνικό θρίλερ, το οποίο λάμπει με την υφή ενός αλλόκοτου, ξεχωριστού κινηματογραφικού διαμαντιού. Η ταινία θα αντιπροσωπεύσει την Ολλανδία στα φετινά  βραβεία ‘Οσκαρ.

MatejChlupacek, σκηνοθέτης της ταινίας «We have never been modern». Μια ταινία εποχής που είναι απροσδόκητα σύγχρονη, ένα φιλμ αγωνίας που υψώνει ταυτόχρονα μια queer και φεμινιστική σημαία και ξεπερνά με τον τρόπο του κάθε προσδοκία. Παίρνοντας τον τίτλο του από το βιβλίο του γάλλου ανθρωπολόγου Μπρούνο Λατούρ που διερωτάται αν η πρόοδος είναι αρκετή για να αποκόψει τον σύγχρονο άνθρωπο από την φύση του αρχέγονου εαυτού του, το φιλμ επανασυστήνει με έναν αληθινά κινηματογραφικό τρόπο ανάλογα ερωτήματα που ισχύουν ακόμη περισσότερο στο τώρα των θεατών παρά στο τότε της ταινίας. «Πρόκειται για τη σύγκρουση της ιστορίας με τη σύγχρονη εποχή. Η ταινία, που διαδραματίζεται το 1937, αναφέρεται σε ανθρώπους που πήγαν να κάνουν κάτι νέο σε μια περιοχή, αντικαθιστώντας το παλιό» ανέφερε ο σκηνοθέτης.

σχετικα ondemand